Hoppa till innehållet
Barents konferens
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Presentation på Barentskonferens

Publicerad: 18 september 2019

Den 16-18 september är Haparanda platsen för ett politiskt toppmöte. Nordiska och ryska parlamentariker samlas till en Barentskonferens där bland annat CDT presenterar ett av sina senaste projekt.

Konferensen är den nionde Parlamentariska konferensen i Barents regionen. Temat för konferensen är hållbara transporter och infrastruktur. På plats finns parlamentarikerna och representanter för län, kommuner och regioner i Barentsområdet. Det handlar om att stärka de säkerhetspolitiska, ekonomiska och sociala aspekterna och utvecklingskrafterna i området.

CDTs verksamhetsledare och biträdande professor Karl Andersson, presenterade  Kolarctic-projektet DIT4BEARs och utvecklingen av IT-baserade lösningar som förenklar mobilitet av människor, produkter och kunskap inom Barentsregionen.

DIT4BEARs står för Disruptive IT för Barents Euro-Arctic Regions. Projektet arbetar med fyra olika användningsfall inom områdena smarta vägar, smarta ID blockkedje-applikationer, avfallshantering och förebyggande av kollisioner med renar på vägar.

Det övergripande målet är att förbättra anpassningen och överföringen av informationsteknologier (IoT, Big Data och blockkedjor, och andra) för de samhälleliga och ekonomiska behoven i Barents Euro-Arctic Region.