Hoppa till innehållet
Musikplattform
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Projekt ska utveckla musikskapande på distans

Publicerad: 26 augusti 2021

Genom ny teknik såsom bland annat 5G, ska forskare vid Luleå tekniska universitet tillsammans med musikskapare utveckla nya sätt att samskapa musik mellan personer på olika platser.

Många fördelar med virtuella studios 
Möjligheten att skapa musik på distans har många fördelar. Det kan minska resandet och bidra till hållbarhetsmålen. Det kan även ge en större tillgång till artister och musiker och skapa möten som aldrig annars hade kunnat ske om det inte vore för en virtuell studio.

Michael Nilsson, projektledare på Centrum för distansöverbryggande teknik, CDT, på Luleå tekniska universitet säger:
-Corona gjorde så att skapa musik på vanligt sätt inte längre var möjligt då ingen kunde träffas i en studio. Teknikutvecklingen genom exempelvis 5G gör det möjligt att skapa musik tillsammans på distans. Förut var musiker tvungen att sitta i en studio, nu kan de skapa på den plats där de är som mest kreativa, till exempel i naturen.

Låter som musikerna sitter i samma rum
Det nya projektet vid namn BDSW Digital steg 2 kommer bland annat att genomföra musiktester via 5G tillsammans med Telia, Ericsson och ELK AB. 5G-tekniken minskar fördröjningen och innebär bättre ljudkvalité för strömmad musik. Att spela online live från olika platser har tidigare varit omöjligt, men med 5G, som är så många gånger snabbare än 4G, minskar tidsfördröjningen mellan musikerna dramatiskt. Det innebär att det nu går att spela tillsammans och få det att låta som om de som spelar faktiskt sitter i samma rum.  


Föreläsningar, writing camps och online masterclass
En av de deltagande parterna i projektet är BD pop, ett utvecklingsbolag för populärmusik från Norrbotten med uppgift att stödja regionala artister och musikproduktioner. Genom åren har de jobbat med artister som Movits!, Raubtier, Zacke, Mattias Alkberg, Kitok, Machinae Supremacy och The Magnettes.

Pär Soini, VD på BD pop, tycker att det är roligt att projektet är igång. 
-Vi kommer att bygga upp ett digitalt nätverk och arrangera en rad olika aktiviteter. Det blir bland annat föreläsningar, online writing camps och en online masterclass. Vi kommer att samla deltagare från Norrbotten tillsammans med professionella musikproducenter-, artister och låtskrivare från hela Sverige.  Det ska bli riktigt roligt!