Hoppa till innehållet
campusprojekt
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Digital stadsutveckling – Campus Skellefteå

Publicerad: 8 augusti 2022

Projektets bärande idé är att koppla samman forskning i världsklass med innovativa högteknologiska företag samt offentlig sektor och ta fram innovativa och banbrytande tekniska lösningar för energy management-system med simuleringsverktyg och digitala tvillingar.

Målet är att energieffektiviseringsåtgärder, implementering av nya laster, energilager och lokal energiproduktion ska hanteras i simuleringsverktyget och den digitala tvillingen. Tanken är att lösningarna ska kunna utnyttjas för fortsatt utveckling av stadsdelar där effektbrist är en begränsande faktor, där vi inom det lokala nätet anpassar konsumtion för att möjliggöra för nya fastigheter eller andra laster att utvecklas.

Som fallstudie har campus Skellefteå valts ut, där campus byggs ut med ytterligare en byggnad om man samtidigt står inför problemet att det råder effektbrist. Projektet arbetar med hypotesen att det finns möjlighet att få tillgång till nödvändig effekt för att utveckla området om man:

1. energieffektiviserar kringliggande fastigheter
2. flyttar förbrukningen i kringliggande fastigheter över tid
3. erbjuder ett energilager för att utjämna laster över tid
4. designar den nya fastigheten för att anpassas till en energiprofil som är lämplig

Projektet finansieras av VINNOVA. Det leds av Luleå tekniska universitet och CDT med parter som Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft och ABB.

PROJEKTPERIOD:
Augusti 2022 - Juli 2025

KONTAKT:
Karl Andersson
karl.andersson@ltu.se
+46 (0) 910-585 364

Sarah Rönnberg
sarah.ronnberg@ltu.se   
+46 (0) 910-585 721

LÄS MER:
https://digitalstadsutveckling.se/