Hoppa till innehållet
sand
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Stöd i innovationsutveckling

Publicerad: 24 november 2021

Att utveckla nya produkter kan ofta ta lång tid och innebära stor osäkerhet. LTU Business har expertis inom innovationsledning och affärsutveckling och kan erbjuda företagsrådgivning till bolag som vill utvecklas.

Utveckla och kommersialisera idéer
En av de som arbetar på LTU Business är Sandra Uddeskär. Som affärsutvecklare ingår hon i teamet för Innovationsledning där hon hjälper forskare, anställda och studenter vid Luleå tekniska universitet, samt små och medelstora företag att utveckla och kommersialisera sina idéer. 

Sandra säger: 
- Våra metoder kan hjälpa företag med många olika saker, beroende på vart de befinner sig. Det kan handla om allt ifrån att förbättra processer till att minska kostnader eller att gå från strategi till konkret sälj på en specifik marknad. 

Sandra är Civilingenjör inom Produktdesign och har tidigare arbetat med produktutveckling och projektledning i globala företag i flertalet branscher, ex på IKEA. 

En av företagen som Sandra nyligen har arbetat med är Optimation. De är en Luleåbaserad leverantör av avancerad visionbaserad mätteknik med processindustrin som huvudmarknad. Företaget, som tidigare hette MBV Systems, är i färd med att organisera om sin verksamhet. De har nu via ett AI-projekt på Luleå tekniska universitet fått rådgivning av LTU Business kring deras innovationsstrategi. Bland annat har en omvärldsbevakning genomförts för att se vad som händer i branschen i stort och för att utveckla deras framtida erbjudande.

Hitta nya branscher för gamla erbjudanden
Enligt Sandra finns det stora pengar både att tjäna och spara för företag genom att ta rätt steg framåt. Det kan till exempel handla om att titta på befintliga produkter eller tjänster och hitta nya branscher att lanser på. Att ta stöd och få vägledning anser Sandra att fler bolag borde göra. Det kan handla om allt ifrån en helt ny idé och innovationsutveckling till  att hitta nya möjligheter utifrån nuvarande erbjudanden.

Sandra säger:
- Optimation har gjort helt rätt. De har via vår metod Innovation Due Dilligence fått stöd med att kartlägga marknadspotentialen i deras framtida affärserbjudande. 

Innovation Due Dilligence är en metoden som har utvecklats av LTU Business och går från innovation till att ta fram en konkret affärsmodell inklusive en prisbild som företaget sedan kan gå vidare med.

Behöver ert företag också vägledning? 
Behöver ni hjälp med att utveckla idéer, ta en produkt snabbare ut på marknaden eller öka er innovationsförmåga? Då finns det metoder, verktyg och kompetens att tillgå, bland annat via AI-projektet Applied AI DIH North.
Läs mer på LTU Business hemsida här: https://ltubusiness.se/ och via AI-projektet här: www.aidih.se