Testbädd för 5G till sjukstugan i Storuman
Innovativa tekniska lösningar och produkter inom vården blir resultatet när en 5G-testbädd öppnas i sjukstugan i Storuman. För forskarna vid Luleå tekniska universitet ger testbädden goda möjligheter för att testa ny teknik i verkliga miljöer.
På sjukstugan i Storuman samlas vårdrelaterade funktioner för hela kommunen, där finns en hälsocentral, tandläkarmottagning, akutmottagning, vårdavdelning och hemsjukvård. På hälsocentralen finns också ett så kallat showroom, ett egenvårdsrum där du kan få lära dig hur du mäter blodtryck, vikt och puls. Delar av sjukstugans lokaler har nu försetts med 5G-utrustning. På plats finns exempelvis världens första 5G-uppkopplade handspritsautomat, framtagen i samverkan med det Luleåbaserade företaget Thingwave. Förhoppningsvis ska testbädden ge forskare och organisationer möjlighet att undersöka hur 5G kan skapa nya innovativa lösningar inom vård och omsorg, till exempel duschrobotar och avancerade larm.
Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet, betonar nyttan med testbädden:
– Vi arbetar gärna med skarpa användningsfall i verkliga miljöer. För universitetet är det viktigt att den nya tekniken kommer till användning i många olika verksamheter och att företag ges möjlighet att testa nya tillämpningar och tjänster i vård- och omsorgsmiljöer.
Snabbare nät
Med 5G-nätet blir internethastigheten mångdubbelt snabbare än med dagens 4G. Trådlösa produkter kan kommunicera med varandra och med världen nästan helt utan fördröjning. 5G ökar också möjligheten för fler prylar att vara uppkopplade samtidigt.
– 5G med dess möjligheter kommer förenkla arbetet för personalen och det kan bidra till en bättre vård för patienterna med fler valmöjligheter, säger Pia Kristiansson, projektledare i Närsjukvården, Södra Lappland, Region Västerbotten.
– Med 5G kommer man kunna göra mer vid sjukstugan i Storuman och det är glädjande att glesbygden är först i den nya teknikutvecklingen.
Johannes Hörnberg, it-chef på Region Västerbotten, är även han positiv till testmiljön.
– Jag tycker det är bra att vi som region kan visa på vikten och möjligheten av 5G som en infrastruktur för hela Sverige, även för glesbygden. För att vi ska få effekt av en högeffektiv mobil infrastruktur krävs att den blir allmänt tillgänglig.
[https://wirelessinnovationarena.se/5g-f%C3%B6r-v%C3%A5rd-omsorg-43832653]