Hoppa till innehållet
14:00 16 maj
Ske campus
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Välkommen till invigning av 5G–testmiljön på Campus Skellefteå

16 maj. 2022, 14:00 - 15:00
Campus Skellefteå, A-huset, A193
Publicerad: 8 april 2022

Luleå tekniska universitet inviger en testmiljö för 5G på Campus Skellefteå. Vi bjuder anställda, samarbetspartners och allmänheten på kaffe och tårta, visar uppkopplad teknisk utrustning och genomför en rundvandring klockan 14.00 den 16 maj, 2022.

PROGRAM

Välkommen
Marie Nolin, 5G för vård och omsorg-projektet, Luleå tekniska universitet

Panelsamtal: 5G – framtidens mobilnät
Annika Svensson, 5G för vård och omsorg-projektet, Luleå tekniska universitet
Christer Åhlund, professor inom distribuerade datorsystem, Luleå tekniska universitet
Ivan Bretan, affärsutvecklare 5G, Telia
Michael Carlberg Lax, CIO, Skellefteå kommun

Ulf Marklund, vd, Infovista Sweden


Invigning med bandklippning

Rundvandring
Vi kommer att titta på Faradays bur, ett utrymme som är avskärmat från elektriska fält och elektromagnetisk strålning genom ett elektriskt ledande hölje. Den används bland annat i samband med känsliga elektriska mätningar för att undvika störningar på mätutrustningen från yttre elektromagnetiska fält.

Fika

Anmälan
Anmälan görs via https://simplesignup.se/event/192025-invigningen-av-5gtestmiljoen-paa-skellefteaa-campus senast den 12/5.


Mer om 5G-miljön 
Syftet med 5G-installationen är att etablera en forsknings- och innovationsmiljö där företag, studenter och organisationer kan testa nya idéer, tillämpningar och användningsfall. Målet är att skynda på utvecklingen och bygga framtidens digitala lösningar. 5G-tekniken innebär bland annat förbättringar för högre datahastigheter, kortare fördröjningar och högre tillförlitlighet. Infrastrukturen är avgörande för all teknikutveckling.

Projektet bakom testmiljön
5G kan underlätta användning av ny teknik inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Det kan handla om allt från uppkopplade duschrobotar till avancerade larm- och övervakningsfunktioner. Med anledning av detta har ett projekt vid namn 5G för vård och omsorg i Övre Norrland startat. Projektets övergripande mål är att göra Övre Norrland till en av de naturliga innovationsmiljöerna för att utveckla och testa lösningar inom 5G för vård och omsorg. Projektet ägs av Luleå tekniska universitet och drivs tillsammans med Region Norrbotten, Region Västerbotten samt de fyra kommunerna Skellefteå, Storuman, Övertorneå och Luleå. Därtill deltar Ericsson, Telia Company och Tieto EVRY i projektet. Huvudfinansiär är Europeiska regionala utvecklingsfonden. Läs mer om projektet på: www.5gvo.se

Vid frågor kontakta marie.nolin@associated.ltu.se, 072-526 20 70
Mötet är delfinansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

#campusskellefteå