PERCCOM at Hydro66

Välkomstdag för utbytesstudenter inom grön IT

Publicerad: 15 september 2015

Det hölls en introduktionsdag i Luleå och Boden för en grupp med nyanlända mastersstudenter inom programmet PERCCOM.

Sumeet Thombre är en av de PERCCOM elever som kommer att studera vid LTU under det kommande året och göra sitt examensarbete på Skellefteå campus.

Sumeet berättar: "Introduktionsdagen som Professor Karl Andersson arrangerat var mycket väl organiserad och innehöll en mycket bra blandning av såväl utbildningsmässiga, sociala och kulturella aktiviteter. Vi hade mycket intressanta tekniska föreläsningar och det var också mycket givande att få möjlighet att besöka datacentret Hydro 66, nära Boden. Där fick vi information om deras innovativa datacenter forskning och distributionstekniker. Jag var faktiskt medveten om att Luleå och Boden var en datacenter region innan jag kom hit då jag hade läst en detaljerad artikel om Facebooks datacenter i SAS tidning när jag flög till Stockholm."

Sumeet fortsätter: "Introduktionsdagen innehöll också en guidad visning av Gammelstads kyrkatad samt Boden fästning. Båda platserna gav oss en god inblick i svensk kultur- och försvarshistoria. Allt som allt har det varit en unik erfarenhet att få delta på introdagen med allt som den innehöll. Dagen avslutades med en middag där vi fick smaka på svensk mat såsom rökt renkött och lingonsylt. En fantastisk dag!"

 

IT för hållbar utveckling

PERCCOM är en masterutbildning inom datavetenskap med fokus på grön IT och IT för hållbar utveckling. Utbildningen är det enda Erasmus-programmet inom detta område och studenterna tränas för såväl en fortsatt karriär inom akademi, som för jobb inom industrin. Målet är att studenterna lär sig att skapa resurseffektiva datorsystem med tillämpningar som beaktar och även fokuserar på hållbar utveckling och miljömedvetenhet.

Av de 17 studenter som utexaminerades senast, har hälften redan fått besked om doktorandtjänst på olika platser i Europa.