Alejandro Leiro (till vänster) och Esa Vuorinen, forskare på ämnet materialteknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Prisad artikel om högpresterande stål

Publicerad: 9 april 2015

Forskarna Alejandro Leiro och Esa Vuorinen vid Luleå tekniska universitet är två av författarna till en prisbelönt artikel som utvärderar bainitiska stål. Det är en ny typ av värmebehandlat stål som har mycket hög hållfasthet och god seghet.

The Institute of Materials, Minerals and Mining i Storbritannien har tilldelat Cook/Ablett-priset till artikeln Evaluation of potential of high Si high C steel nanostructured bainite for wear and fatigue applications. Priset ges till arbeten av speciell betydelse inom området metaller, som publicerats i en av institutets 18 tidskrifter.

Artikeln sammanfattar resultaten som erhölls i ett Europeiskt forskningsprojekt, NANOBAIN, om nyutvecklade bainitiska stål med mycket fin kornstorlek och deras potential för framtida användning i utmattnings- och nötningsutsatta komponenter. Två av de komponenter som testats i projektet är insprutningsdelar till dieselmotorer och huggstål för stora skrotpressar.

En kammarugn som använts vid experiment på nanobainitiska stål.
En kammarugn som använts vid experiment på nanobainitiska stål. Foto: Ted Karlsson.

– De nanobainitiska stålen har mycket hög hållfasthet i jämförelse med vanliga stål och i jämförelse med andra höghållfasta stål har de en mycket god seghet. Nanobainitiska stål har en mycket fin kornstruktur och innehåller ferrit och austenit vilka inte är spröda i jämförelse med traditionella höghållfasta stål som vanligtvis innehåller martensit och/eller karbider, säger Esa Vuorinen, universitetslektor vid forskningsämnet materialteknik, Luleå tekniska universitet.

– Det speciella med stålen är värmebehandlingen och sedan lång tid tillbaka finns stål som kan värmebehandlas så att bainitisk struktur erhålls. Värmebehandlingen är mer komplicerad än vid traditionell ståltillverkning men kostnaden behöver inte bli högre för att få egenskaper som är bättre jämfört med konventionella stål, säger Esa Vuorinen.

Forskningen har utförts inom Centrum för högpresterande stål, CHS vid Luleå tekniska universitet, där också forskningsämnena materialteknik, hållfasthetslära och maskinelement deltagit i projektet. Även fem företag från Finland, Tyskland, Frankrike och Spanien, samt ett forskningsinstitut från Spanien, har deltagit i arbetet som medfört en intressant utveckling inom området högpresterande stål.

Esa Vuorinen

Vuorinen, Esa - Biträdande professor

Organisation: Materialteknik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Rum: E311 - Luleå»