Underhållsdagar 2017

Publicerad: 30 januari 2017

Temat var utveckling av underhåll på årets konferens Underhållsdagar som arrangerades av CMIS - Centre for Maintenance and Industrial Services vid Luleå tekniska universitet. Det blev ett välbesökt event.

Center for Maintenance and Industrial Services (CMIS) är en centrumbildning inom Luleå tekniska universitet som bedriver tillämpad forskning, kompetensuppbyggnad och utvecklingsarbete inom drift och underhåll med syftet att skapa realiserbara värden av betydelse för intressenterna.

Phillip Tretten är ansvarig för många kurser och examensarbeten som bedrivs inom CMIS.

Phillip Tretten, LTU, presenterade resultaten av examensarbeten.  Foto: Richard Renberg
Phillip Tretten, LTU, presenterade resultaten av examensarbeten. Foto: Richard Renberg

–  Mitt föredrag handlade om de många intressanta projekt och examensarbeten som genomfördes förra året och de nya projekt vi arbetar med under detta år. Våra studenter arbetar med företag som till exempel Scania Industrial Maintenance, Saab Support & Services, LKAB, Smurfit Kappa och Boliden. Uppdragen handlar om allt från förbättrad lagerhantering av reservdelar till hur man kan effektivera däckbyten på lastbilar i gruvmiljöer, säger Phillip Tretten.

En intressant sak som diskuterades var den rapport framtagen av US Geological Survey och United Nations som förutspår att silver måste fasas ut från industriell användning eftersom silver blir allt ovanligare och svårare att hitta. Priset kommer att stiga på sikt men redan nu bör tillverkare av till exempel elektronik försöka hitta ersättningsmetaller om prognosen i rapporten utfaller som beräknat.

–  Området drift och underhållsteknik omfattar utveckling av metoder, modeller och verktyg för att säkerställa hög driftsäkerhet och effektivt underhåll av såväl befintliga som nya system och anläggningar, avslutar Phillip Tretten.

Finnfjord AS smelteverk som kommer att samarbeta med CMIS och Vedlikehållsnetverk i Norr (Narvik) som är ett underhållsnätverk i nord-Norge. Inledningsvis skall man dela kunskap och erfarenheter.

Phillip Tretten, CMIS, och Eva Nilsson, Scania Industrial Maintenance kommer att vara huvudtalare på Arctic Maintenance and Conveyor Conference i Narvik den 14-15 februari 2017.

Luleå tekniska universitet ger en masterutbildning i underhållsteknik:

Phillip Tretten

Tretten, Phillip - Biträdande professor, Huvudutbildningsledare

Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Rum: F701 - Luleå»