Hoppa till innehållet
Foto: Stefan Sävenstedt
Kate Dawson och Per-Olof Egnell, verksamhetsledare på centrumbildingen Centrum för Innovation och eHälsa vid Luleå tekniska universitet. Foto: Stefan Sävenstedt Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Läkare från Western Isles inspireras av RemoAge

Publicerad: 30 maj 2016

Det gränsöverskridande lärandet är en viktig del av RemoAge projektet. Norra Sverige har nyligen besökts av Kate Dawson, distriktsläkare från Western Isles, Skottland, som ville ta del av det arbete som utförs inom projektet.

– Projektet behandlar frågor som jag tycker är mycket viktigt för samhället jag kommer ifrån med landsbygdsbefolkning och åldrande. Jag kan inte sitta och vänta på att något magiskt ska hända, utan behöver utveckla resurser inom det lokala medicinska området, så att våra patienter kan få den vård som de behöver. Jag blev intresserad av hur RemoAge projektet kan hjälpa oss att göra det genom att se hur andra områden tacklar samma problem, säger Kate Dawson.

Kate Dawson är en av de mest aktiva läkarna i projektet. Hon brinner för att arbeta med svaga äldre människor och hur de kan stödjas på med en omfattande geriatrisk bedömning och multiprofessionellt samarbete.

Under sitt besök delade hon med sig av sina erfarenhet av att identifiera svaga äldre människor och hur de arbetar med tvärvetenskapliga team för att stödja dessa människor.

Hon fick i sin tur ta del av hur Haparanda i norra Sverige använder video som ett stöd i hemmet. Något som var helt nytt för henne.

– Vi behöver något att övervinna barriären med resor och tid. Det fick mig att tänka lite mer på hur viktigt det är att tillämpa politiska påtryckningar för att lösa några av de anslutningsproblem som vi har genom att visa att vi kan ge bättre och billigare vård om vi har bättre teknik, säger Kate Dawson.