Hoppa till innehållet

Minister från Sachsen besökte universitetet

Publicerad: 24 juni 2019

Ministern Barbara Klepsch från Sachsen ville genast prova VR- glasögonen ett företag visade upp på mötet som EIC hade ordnat på Luleå tekniska universitet.
– Det är ett intressant besök och det är bra att knyta nya kontakter, säger Benjamin Böhland, från företaget Krankenhaus gesellschaft i Sachsen.

Det var i mitten av juni som social- och konsumentministern i den tyska delstaten Sachsen anlände till Luleå tillsammans med representanter från tyska hälso- och sjukvårdsföretag. 

Ansvaret för besöket på universitetet hade Centrum för och innovation och ehälsa, EIC. Det började med lunch, sedan presenterade Marcus Liwicki, professor vid Institutionen för system- och rymdteknik, universitetets verksamhet. Därefter var det dags för de svenska företagen att presentera sig.

Ett av dem var Evado, som samarbetar med EIC. Emil Lilja berättade om den VR- metod som företaget utvecklat för rehabilitering av personer som fått wiplashskador.

– Patienterna ska kunna få kvalificerad träning av fysioterapeut även på distans, sa han.

Det var då som ministern klev fram och ville prova glasögonen.

De flesta svenska företag som deltog verkar inom e-hälsa och har åtminstone viss verksamhet i Norrbotten, som Compodium, Doro och Skyresponse. Flera av dem har samverkan med EIC.

När Per- Olof Egnell gick igenom EIC:s verksamhet berättade han också om den lägenhet som är uppbyggd som ett aktivitetslaboratorium på universitetet. Intresset var stort och deltagarna bad att få se det. Per- Olof Egnell visade på sensorer och kameror som används för forskningen i ett kök, ett sovrum och en toalett.

Bruna Paula Nervis från Skyresponse berättade efteråt att hon var nöjd med dagen och tyckte att det spännande att höra om de andra företagens verksamheter.