Hoppa till innehållet
bild
Per-Olof Egnell, projektledare, ledde seminariet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Monitorering i hemmet ger färre besök i vården

Publicerad: 21 september 2021

När projektet Samuel, vid Luleå tekniska universitet, ordnade ett digitalt seminarium om monitorering i hemmet- vård i hemmet, deltog över 80 personer.
– I huvudsak kom deltagarna från norra Sverige, men det var en del med även från södra Sverige. Jag är mycket nöjd med seminariet, säger Per-Olof Egnell, projektledare.

På seminariet talade bland andra forskare, läkare, sjuksköterskor, kvalitets- och verksamhetsutvecklare från kommuner samt en it-strateg.
– Deltagare i seminariet var olika yrkesgrupper, i huvudsak från Norrland, men även forskningsinstitutet RISE och olika företag var representerade, säger Per- Olof Egnell.

Seminariet handlade om digital vård i hemmet, som visar sig ha gett goda resultat. Patienter med till exempel högt blodtryck kan mäta det själv och registrera det digitalt, för regelbunden uppföljning och kontakt med vården via dator eller läsplatta.
– På seminariet blev det en redovisning av hur det ser i Sverige i dag med monitorering i hemmet. Det gav en bredd om både behov, implementering och resultat. Samtidigt fick vi ta del av forskning och evidens, säger Per-Olof Egnell.

Mådde bättre

Bland andra talade Anette Boije, verksamhetsutvecklare i Region Jämtland/Härjedalen om erfarenheter från monitorering av personer med kronisk sjukdom i glesbygd, Ylva Lundholm, avancerad klinisk specialistsjuksköterska och Gustav Söderlund, IT-Strateg, båda Region Norrbotten berättade om erfarenheter från monitorering av personer med hjärtsvikt vid Pajala Hälsocentral. Leili Lind, forskare vid Linköpings universitet och Gunnar Carlgren, läkare vid Region Östergötland, redovisade undersökningen Distansmonitorering vid kronisk sjukdom –praktiska erfarenheter och vetenskaplig evidens från specialiserad hemsjukvård. Resultaten visade att patienterna mådde bättre och besökte sjukvården mer sällan än de som inte hade digital vård i hemmet.

– Jag har jobbat mycket med de här frågorna och har sett att det finns ett stort intresse, säger Per-Olof Egnell, som arrangerade och ledde seminariet.

Taggar