Seminarium om digital teknik i framtidens äldreboenden

Publicerad: 15 november 2019

När det nya äldreboendet i Kronandalen nu byggs diskuteras samtidigt vilken digital teknik som kan vara bra för både boende och anställda.
– Vi har ett uppdrag att undersöka vad som kan vara aktuellt att använda, säger Per- Olof Egnell, verksamhetsledare vid EIC, Luleå tekniska universitet.

Sedan tidigare har en rad behovsseminarier arrangerats av Centum för innovation och eHälsa, EIC, för seniorer, forskare, företagare och olika grupper av personal från kommuner och Region Norrbotten.

Nyligen hölls en konferens där fokus låg just på det nya äldreboendet på Kronan, då områdeschefen, enhetschefer och undersköterskor deltog.

– Det här är ett inspirerande tillfälle att samtänka fram olika idéer, säger Monica Forsberg, områdeschef vis socialförvaltningen på Luleå kommun.

Tekniska lösningar

Ett önskemål som ofta kommit upp vid de olika seminarier som hållits är att det ska finnas en samordning mellan Region Norrbotten och kommunens äldrevård, till exempel när det handlar om journaler.

– I framtiden ser jag att det inte är olika tekniska lösningar för regionen respektive kommunen, säger Stig Gabrielsson, it- utvecklare vid Luleå kommun.

Ellinor Söderlund, enhetschef vid Lulsundets vård och omsorgsboende, vittnar om hur det kan ta tre veckor att få tvättmaskinen lagad.

– Tänk om man kunde ha det som med skrivaren, att om något går sönder så går det automatiskt in en felanmälan, säger hon.

Appar på smart- tv

Undersköterskorna Sawarin Nonvisad och Susanna Juntti blev intresserade av ett digitalt system som kunde registrera när det behövs nya varor av olika slag.

– När det finns ett visst antal kvar av varan ska det gå iväg en beställning, sa de.

Det var många idéer som diskuterades, bland annat vilka tjänster att boende få hjälp med via appar på en smart- tv.

Resonemangen handlade också om att vissa digitala tjänster kanske kan ingå i kommunens verksamhet, medan andra ska gå att välja och betala för.

Per-Olof Egnell

Per-Olof Egnell, Verksamhetsledare

Telefon: 0920-492089
Organisation: Hälsovetenskap, Innovation och ehälsa, Institutionen för hälsovetenskap