Eva Sandberg Transito
Eva Sandberg, förvaltningschef, Transito. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Delad data ger förbättrad tågtrafik

Publicerad: 4 februari 2021

Eva Sandberg, förvaltningschef på Transito, som levererar järnvägsfordon till regional kollektivtrafik , medverkar i projektet AI for Railways, AIFR, som drivs vid Luleå tekniska universitet.
– Det är fantastiskt att universitetet samlar olika intressenter för att utveckla tågtrafiken, säger hon.

Sedan ett år tillbaka är Eva Sandberg företagets representant i projektet AI Factory Railways, AIFR, vid Luleå tekniska universitet. I AIFR samlas representanter från olika företag inom järnvägsbranschen och forskare. Arbetet leds av Ramin Karim, professor i drift och underhåll.
– Målet är bland annat att skapa en AI- motor som kan bearbeta mängder av data och göra analyser som de olika intressenterna kan ha användning av, säger han.

Komma fram i tid

Enligt Eva Sandberg är det gemensamma intresset i projektet att tågverksamheten ska fungera.
– Vi har alla samma mål– att tågen går som de ska och att resenären kommer fram i tid. Ur vårt perspektiv som fordonsägare hoppas vi att vi i projektet ska kunna nå en gemensam bild för respektive fordonstyp som grundar sig på fakta från flera olika källor. Det vore fantastiskt. Den data som samlas in här skulle bland annat kunna hjälpa oss att arbeta mer proaktivt istället för reaktivt, säger hon.

Eva Sandberg menar att om berörda aktörer kan erhålla en gemensam bild så kan de tillsammans prioritera vad som ska göras för att skapa bästa nytta för resenären.
– Som fordonsägare kan vi tillhandahålla projektet data från fordon och underhållsinformation. Från de andra deltagarna kan vi få tillgång till data som vi i dagsläget inte har. Här i AIFR kan vi sammanfoga våra data.
Den AI- motor som ska skapas menar hon vore bra för att hantera stora datamängder som sedan kan leda till att det snabbare går att se samband och vad som kan göras.
– Om det gör att det går att se de komplicerade sambanden vore det toppen, den kan visa vad vi kan göra nästa gång vi råkar ut för något.

Fantastisk samordning

När projektet avslutas hoppas Eva Sandberg att de medverkande nått en gemensam bild av vad som påverkar tågtrafiken och att det går att visa på effekten av att dela datakällor så att flera aktörer kan använda dem.
– Jag hoppas att vi får ett underlag som vi kan arbeta vidare med. Det är fantastiskt att universitet kan samordna en sådant här projekt. Att vi kan ha gemensamma datakällor där alla är med och alla vill vara med och dela data, säger Eva Sandberg.

Kontakt AIFR

Ramin Karim

Ramin Karim, Professor

Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser