Hoppa till innehållet
LTU Pressbild - Uday Kumar -
Uday Kumar, Avdelningen för drift, underhåll och akustik. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Innovatörer utanför akademin viktiga medspelare

Publicerad: 16 september 2013

Smarta, ekologiska och socialt hållbara transportsystem som ger mer nytta för pengarna. Här ligger fokus för utvecklingen av forsknings- och innovationsområdet Hållbara transporter som leds av professor Uday Kumar. En färdplan där vision och mål för uppbyggnaden av Hållbara transporter definierats är på gång att tas fram.

- Ökad mobilitet och smarta transportsystem som möter förändringar i samhället, samtidigt som systemen är energieffektiva och ekologiskt hållbara påverkar utvecklingen i samhället i hög grad, säger Uday Kumar.

Vi ska bygga ett nytt område utifrån de starka områden vi har och sedan hitta kompletterande områden där vi ska stödja utveckling och som bidrar till att vi kan utveckla framtidens hållbara transporter utifrån den strategi vi tar fram.

I den ledningsgrupp som håller i utvecklingen av Hållbara transporter sitter, förutom Uday Kumar även biträdande vetenskaplige ledaren Johan Casselgren och professor Roland Larsson, båda  från TVM samt Veronica Jägare, verksamhetsansvarig för Järnvägstekniskt Centrum och professor Sven Knutsson, Avdelningen för geoteknologi. Man har även kopplat till sig en referensgrupp med representanter från Vinnova, Trafikverket och lokala innovatörer.

- Att ha med innovatörer utanför akademin är viktigt, de kan ofta identifiera nya behov väldigt tidigt och det är viktigt för oss, säger Uday Kumar.