Hoppa till innehållet
Rickard Niemelä, Nevo Maskin
Företaget Nevo Maskin AB tog emot en masterstudent i internationell affärsverksamhet. ”Studentens kompetens blev ett kompletterande inslag i vår verksamhet vilket skapat nya idéer för hur vi kan utvecklas som företag”, säger Rickard Niemelä som driver familjeföretaget tillsammans med sin bror. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Student skapade strategi för företagsutveckling

Publicerad: 14 april 2021

Verkstadsföretaget Nevo Maskin nappade på Luleå tekniska universitets erbjudande om att genom NorrlandsNavet ta emot en masterstudent i internationell affärsverksamhet för att göra praktik i företaget. Resultatet blev en strategisk kommunikationsplan med fokus på kampanjer i sociala medier.

– Våra specialiteter är idag reparation, renovering och nytillverkning av hydraulcylindrar i alla storlekar för exempelvis hjullastare, grävmaskiner och väghyvlar. I vår verkstad gör vi reparationer och service av entreprenadmaskiner. Vi har ett omfattande reservdelslager med butik i anslutning till verkstaden, men har också en webbshop som vi behöver marknadsföra mer strategiskt för att nå nya marknader, säger Rickard Niemelä som själv är alumn från Luleå tekniska universitet och utbildad civilekonom.

Generationsväxling innebar flytt norrut

Efter Rickards examen väntade några år som konsult på redovisningsbyrå i Luleå och därefter Stockholm. Flyttlasset gick dock åter tillbaka upp till norr när en generationsväxling blev aktuell i det familjeföretag hans pappa grundat. Sedan några år driver bröderna Rickard och Niklas företaget Nevo Maskin AB i nybyggda lokaler i Gammelstad utanför Luleå. Företaget har vid flera tillfällen genom åren tagit emot praktikanter från gymnasieskolan och yrkesutbildningar. De har fått en naturlig plats i verkstadsdelen.

– När jag såg att det fanns möjlighet att ta emot praktikant från Luleå tekniska universitet tyckte jag det var ett spännande erbjudande men tänkte nog först att vi kanske inte är rätt slags företag för en universitetsstudent, säger Rickard Niemelä.

Konkreta verktyg

Det visade sig dock bli tvärtom.
– Eftersom vi har ett flertal strategiska utvecklingsområden blev det snarare så att vi fått prioritera ganska hårt bland uppgifterna och fokusera på det som gör mest skillnad för oss här och nu, säger Rickard Niemelä.

Inom service- och underhåll har Nevo Maskin fulltecknad orderbok men vill skala upp reservdelsförsäljningen ytterligare.
– Vi är välkända lokalt och regionalt men vill nå en bredare marknad över hela Sverige. Fokus lades därför på att hitta en långsiktig strategi för företagets webbshop och marknadsföring, främst i sociala medier. Studenten arbetade först fram en nulägesanalys och utifrån det har vi bollat det fortsatta arbetet under hela processen. Resultatet blev en kommunikationsplan och skarpa kampanjaktiviteter i våra sociala medier, säger Rickard Niemelä.

Att låta en praktikant ta sig an deras utmaning beskriver han som energigivande och utvecklande.
– Det är alltid värdefullt att få nya ögon på verksamheten, studentens kompetens blev ett kompletterande inslag i vår verksamhet vilket skapat nya idéer för hur vi kan utvecklas som företag, säger Rickard Niemelä.

Företagsnära erfarenheter

Simon Larsson som studenten heter, är nöjd med utbildningens upplägg där nära samarbeten med företag inom projektkurser är vanligt förekommande och praktiken ett kompletterande inslag som ytterligare förstärker kopplingen till näringslivet.
– Man får en känsla för hur ens jobb kommer se ut i framtiden. Det är helt klart bra att få ta itu med verkliga frågeställningar. Det ger en föraning om vad som förväntas, säger Simon Larsson.

Han har ett drygt år kvar av studier och därefter väntar arbetslivet bakom den dörr han gläntat på under praktiktiden.
– Drömmen är ju att jobba med affärsutveckling, oavsett om det blir i ett stort eller mindre företag är min plan att fortsätta samla på mig så mycket kompetens som möjligt, säger Simon Larsson.

Ömsesidigt mervärde

Studentsamverkan innebär en möjlighet för både företag och universitet att utvecklas och blir en ”win-win” för alla inblandade.
– Det är så roligt att höra företagen lyfta fram den konkreta nytta som våra studenter tillför ute i olika verksamheter. Företagen har möjlighet att marknadsföra sig som potentiella arbetsgivare, och våra studenter får verklighetsnära erfarenheter som förbereder dem för kommande arbetsliv. Nästa praktikomgång inleds i november 2021, säger Susanne Sundström, ansvarig för studentsamverkan inom NorrlandsNavet.

Kontaktpersoner NorrlandsNavet

Hanna Blomster

Hanna Blomster, Projektledare

Telefon: 0920-491834
Organisation: Samverkan och studentrekrytering, Verksamhetsstöd