Hoppa till innehållet
Daniel Johansson
Daniel Johansson, professor i gruv- och berganläggningsteknik. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Daniel Johansson, professor i gruv- och berganläggning

Publicerad: 11 november 2019

Daniel Johansson vill på djupet förstå hur sönderdelningen av berg ser ut vid sprängningar i gruvor. Målet är att lösa tekniska utmaningar så att vi i framtiden ska kunna bryta malm på ett mer effektivt och hållbart sätt.

I  länder som Sydafrika och Kanada finns gruvor som är över 3 000 meter djupa. Även i Sverige går vi mot att bryta malmfyndigheter med allt lägre halter på större djup. Daniel Johanssons forskning handlar om att effektivisera sprängtekniken för att kunna fortsätta bryta malm trots de logistiska och tekniska utmaningarna. Genom detaljerade studier på sprängämnen och dess egenskaper vid detonationen, kan han på detaljnivå undersöka hur de beter sig i bergmaterial. Sedan 2012 är han verksamhetsledare för Swebrec, ett sprängtekniskt kompetenscentrum vid Luleå tekniska universitet med forskning om allt från detonik till miljöpåverkan vid sprängning.

Innan Daniel Johansson gav sig in på den akademiska banan arbetade han bland annat med stigortsdrivning – ett av få jobb som vid millennieskiftet fortfarande innebar handhållen borrning och laddning i gruvor. Intresset och nyfikenheten för sprängteknisk forskning väcktes av hans handledare under studierna.

I arbetet med sin doktorsavhandling, som han disputerade med 2011, gjorde han omfattande sprängförsök för att öka förståelsen av fragmentering vid sprängning av berg. Sin lediga tid tillbringar Daniel Johansson gärna med familjen i sommarstugan på Trundön där han kopplar av med exempelvis vedklyvning och trädgårdsarbete.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Daniel Johansson

Daniel Johansson, Professor

Telefon: 0920-492361
Organisation: Gruv- och Berganläggningsteknik, Geoteknologi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser