Hoppa till innehållet
alumndag 2016
Frida Arvidsson. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Frida Arvidsson - Frilansande scenograf

Publicerad: 3 november 2016

Utbildning: Scenograf mellan åren 1998 till 2000.

Frida, du arbetar idag som frilansande scenograf och har bland annat ansvarat för scenografin till Eurovison Song Contest 2013 och 2016, liksom Melodifestivalen de senaste fyra åren. Vill du berätta lite om ditt arbete?

Jag arbetar som frilansande scenograf på mitt egna företag som heter Frida Arvidsson AB. Jag ritar dekor till just nu främst tv och utställningar. Har även gjort dekor till teater, långfilm, musikaler, reklamfilm och illustrationsuppdrag.

Det är flera saker som är riktigt bra med mitt jobb. Att få utveckla idéer tillsammans med tillverkare, ateljéer, konstruktörer, bildproducenter och ljussättare är fantastiskt. När alla bidrar lär jag mig nya grejer varje dag. Älskar att diskutera och testa olika bild-, bygglösningar, materialval och ljus.

Vad var det som gjorde att du får de uppdrag du får idag?

Just nu har jag flera jobb igång. De har jag blivit rekommenderad till av tidigare arbetskontakter. Det är i huvudsak så det gått till, eller så har någon sett något jag gjort som de gillat och hört av sig.

Var det bästa med dina studier/studietiden?

Utbildningen här har ett så gott renommé att du som student har en stor fördel när det kommer till att söka praktikplatser, det öppnar möjligheter som annars hade varit helt omöjliga. Det är något som jag har haft stor nytta av i min karriär.

Har du några tips till studenter som ska ut i arbetslivet?

Hitta ditt språk att förmedla din vision. Det kan vara verbalt med skisser, digitala 3dmodeller, ritningar, skalmodeller, moodboards eller collage. Gärna allt förstås men öva på att visualisera idéer och hitta dina bästa sätt att göra det på. Träna.

Ju rakare kommunikation desto lättare kommer det vara att få feedback och att nå mål.

-Alla jobb är viktiga. Ta de jobben som kommer och lägg ner tid på dem. Även små till synes obetydliga jobb kan man lära sig nödvändiga saker på och så har du alltid möjlighet att hitta roliga människor att få jobba med framöver. Alla timmar man lägger ner på vettiga saker har man igen senare. Så försök se hela bilden och prioritera så du inte fastnar i detaljer. Det senare vet jag allt om tyvärr:)

Hur ser framtiden ut för dig och ditt företag?

Vi får se vad som händer. Det är mest spännande och roligt. Nu jobbar jag vidare med mina pågående projekt. Håller på att titta på ett längre jobb framöver men det är inte klart ännu.

Taggar