Hoppa till innehållet
Jens Kallin är en LTU alumn som inom sitt examensarbete på Teknisk design vann en Red Dot Design Award för punktskriftskrivare Braille box. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jens Kallin - mekanikdesigner på Ericsson

Publicerad: 19 maj 2011

Utbildning på LTU: Civilingenjör i teknisk design

Du gick ut en femårig civilingenjörsutbildning i teknisk design i juni -10. Vad gör du idag?

Sedan slutet av november förra året jobbar jag på Ericsson i Stockholm. Där har jag tjänsten som mekanikdesigner och jobbar med produkter för telekommunikation. Jag trivs väldigt bra på Ericsson och min tjänst är bred, jag jobbar genom hela utvecklingskedjan, från första skiss vidare till slutgiltig produkt.

Har du haft nytta av din utbildning i det arbete du har idag?
Jag har haft väldigt mycket nytta av min utbildning. Genom utbildningen har jag fått både spetskompetens inom produktutveckling och generell kunskap inom många områden. Detta har jag mycket nytta av i mitt arbete då jag både får agera som projektledare och expert inom mekanikdesign.

Vad var det som gjorde att du fick ditt nuvarande jobb?
Jag tror det var en blandning mellan utbildning och personliga egenskaper. Ericsson söker efter människor som är drivande och nyfikna och som vill lära sig och utvecklas inom flera områden istället för dem som har spetskunskap inom ett specifikt område.

Hur tycker du studietiden har varit?
Jag är mycket nöjd med min studietid i Luleå. Det har varit en bra blandning av sociala aktiviteter och skolarbete. Efter att ha träffat kollegor som läst vid andra lärosäten har jag märkt att den gemenskap man har med sina vänner i Luleå är väldigt speciell. Fördelen att vara långt hemifrån är att många inte åker hem så ofta, man blir som en liten egen familj där uppe i mörkret:).

Du blev tilldelad en Red Dot Design Award för ditt ex-jobb där du tillsammans med Max David Eriksson designade Braille box, en blindskrift skrivare, vad har hänt på jobbet sedan dess?
Med Braille Box har arbetet fortsatt på Index Braille, de håller på med slutspurten och kommer att släppa skrivaren under juni månad. Jag och David har inte varit med så mycket det senaste halvåret, utan enbart fungerat som rådgivare. På Ericsson har det hänt massor. Där spred sig ryktet väldigt fort efter att en av mina chefer hade sett artikeln i Expressen. Sedan efter intervjun på SVT har jag blivit intervjuad av Ericsson globalt och blivit gratulerad av massor med chefer och kollegor. Det är fortfarande personer som kommer fram till mig i korridoren och säger att de har sett mig på tv. Priset har betytt massor för mig då jag har fått ett brett kontaktnät och en stämpel på att jag har gjort något bra.

Så här i backspegeln, är det något du skulle vilja säga till blivande Teknisk designstudenter som kan vara bra att tänka på inför kommande studier?
Försök att komma på och delta i olika aktiviteter och arrangemang vid sidan av studierna. Det behöver inte vara tidskrävande, gör sådant som du tycker är roligt. Det finns alltid personer som har olika projekt på gång och företag som gärna stödjer studenter. Alla kontakter med arbetslivet är viktiga, detta är väldigt värdefullt när du sedan ska söka examensarbete eller jobb. En sak som jag verkligen kan rekommendera är Sommardesignkontoret och Design Open, två saker där man har väldigt roligt samtidigt som man får ett bra kontaktnät.

Hur ser du på framtiden? Planer?
Jag ser väldigt ljust på min framtid. Om jag tittar 3-5 år framåt så vill jag utvecklas inom Ericsson, det är ett spännande företag med massor av möjligheter. Ericsson är i startgroparna med att bygga upp en egen industridesignavdelning och det är något som jag vill hjälpa till med. Så jag ser verkligen fram emot de kommande åren då jag både vill utveckla mig själv och min arbetsplats.

Taggar