Hoppa till innehållet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Per-Emil Back - TechCenter manager på Gestamp R&D

Publicerad: 3 november 2016

Utbildning: Maskinteknik

Du arbetar idag som TechCenter manager på Gestamp R&D, vill du berätta lite vad du arbetar med och vad det bästa med ditt jobb är? 

Tech Center är en av fyra avdelningar inom Gestamp R&D i Luleå. Vårt arbete ligger mellan produktutveckling och produktion, där vi analyserar produkter gällande hur och om vi kan producera detaljerna och vad vi kan göra för att upp nå optimaldesign för produktion och kostnadseffektivitet samtidigt som vi ska uppnå kundens krav.

Vi arbetar med body in white detaljer, det vill säga delar till fordonets karossstruktur och inom det arbetar vi med flera tekniker, men främst fokuserar vi på presshärdningstekniken som uppfanns i Luleå och sedan dess expanderas och används av de flesta biltillverkare.

Det jag trivs absolut mest med är att vi jobbar i en väldigt internationell miljö som samtidigt är väldigt ombytlig. Vi arbetar med Gestamp kollegor världen över och samtidigt kunderna som finns nära dom. På förmiddagen kan du sitta och diskutera lösningar med en Japansk biltillverkare, för att nästa stund analysera detaljer för en svensk kund och sedan avsluta dagen med frågeställningar från en fabrik i Brasilien. Mitt team hanterar över 700 projekt per år och vårat underlag är den tekniska basen för de projekt vi offererar internationellt, så det gör att vi får ett enormt driv i vårat arbete och det är också en miljö jag trivs väldigt bra i.

Vad läste du vid Luleå tekniska universitet och vad var det bästa med dina studier och studetiden? 

Jag läste maskinteknik med inriktning maskinkonstruktion. När jag skulle söka till universitetet visste jag att jag ville arbeta inom fordonsindustrin och gärna i projektform. Även om tankarna svängde lite under studietiden så nådde jag till slut dit jag hade tänkt mig och är väldigt glad för det i dagsläget.

När jag tänker tillbaka på studietiden finns det vissa saker som sticker ut. Rent studiemässigt så uppskattade jag främst de laborationer vi hade, det fick mig att tänka till och kunskapen fastnade. Sen uppskattade jag även Siriuskursen vi lästa sista året, man fick driva frågeställningar och definiera mycket själv, oerhört lärorikt.

Sen uppskattar jag aktiviteterna runt om universitetet, det hände ofta mycket. Jag var själv aktiv i Stil Alpina och man har många fantastiska minnen från resor med andra studenter.

Vill du ge några tips till studenter som ska ut i arbetslivet? 

Det främsta skulle jag säga är att våga ta vara på chanser som dyker upp. Man kommer alltid att få chanser som dyker upp här och var i arbetslivet och det är lätt att tänka att ”det där hade jag velat göra, men det kanske inte riktigt är läge just nu”. Det är lätt att fastna i den tanken och det finns alltid något som kan hålla en tillbaka. Det är bättre att ta chansen och låta det föra en in på nya intressanta vägar.

Sen att ta steget från studentlivet och ut i arbetslivet är alltid en omställning, men vi har alla varit där, även den rekryterare som sitter och intervjuar dig eller den chef som funderar på att anställa dig. Försök fokusera på vad du vill göra och vad du kan tillföra till tjänsten och framförallt se till att vara dig själv.

Hur ser du på framtiden och vad händer härnäst?

Jag flyttade tillbaka till Luleå och tillträdde min tjänst i april efter 4 år utomlands, så just nu är det fokus på att komma in i rutinerna och se vad jag kan göra för att utveckla vårat team här. Samtidigt så försöker vi även hitta tillbaka in i livet i Luleå. Det känns väldigt bra och det känns som att Luleå har växt medan jag har varit borta, mycket nytt och spännande.

Sen vet man aldrig vad som händer om några år, jag försöker leva som jag lär och ta vara på chanser när dom kommer….

Taggar