Hoppa till innehållet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Från rymden till energieffektivisering

Publicerad: 9 mars 2012

Karin Ryberg har pluggat rymdteknikprogrammet (inriktning atmosfärfysik och fjärranalys). Bor i Göteborg och arbetar på konsultföretaget Pöyry Swedpower AB.

Du arbetar i dag som konsult – berätta!

– Jag jobbar alltså på Pöyry Swepower, på energi- och miljöavdelningen. Mina fokusområden är förbränning och energieffektivisering. Arbetet är väldigt varierande, det kan handla om allt från forskningsutvärdering kring energieffektivisering till flytt och uppstart av en gasturbin eller layout för en ny anläggning.

Har du jobbat på fler arbetsplatser sedan du tog examen?

– Ja, på mitt första jobb arbetade jag med Gripenmotorn RM12 på Volvo Aero i Trollhättan. Men det kändes inte helt rätt. Efter sex månader sökte jag mig därför till Siemens i Finnspång där jag blev kvar i tre år. 

Vilken betydelse har din utbildning haft för dina karriärmöjligheter?

– Ibland har jag fått förklara vad rymdteknik egentligen handlar om. Men eftersom rymd är sammankopplat med komplexitet och avancerad forskning, blir de flesta imponerade och förstår att det man läst ligger på en hög nivå. Att jag är civilingenjör har öppnat många dörrar och jag hade inte varit där jag är i dag utan en examen.

Har du något tips till den som funderar på att börja studera?

– Gör det! Man kan alltid byta program eller hoppa av om det inte känns helt rätt. Studier och en examen ger så mycket mer än ett diplom. Och ta tillvara på tiden, LTU ger oändliga möjligheter när det gäller utlandsstudier, idrott och upplevelser.

Taggar