Hoppa till innehållet
Ulrica Sundqvist, Region Stockholm

”Lärarna var kompetenta och intresserade”

Publicerad: 18 november 2019

Hon har en mångsidig karriär, i dag är Ulrica Sundqvist hr-direktör i Region Stockholm, efter att ha haft samma tjänst i Region Norrbotten. Hon hade otur när hon tog sin magisterexamen i systemvetenskap vid Luleå tekniska universitet.
– Det var lagom till it-krisen, men då hade jag tur och fick jobb i Luleå kommun, berättar hon.

Faktum är att hon har ytterligare en examen, som sjukgymnast, som det hette på den tiden. I dag bor hon kvar i Luleå med sin familj och pendlar till arbetet i Stockholm.

Kan du berätta om din karriär?

– Jag var främst intresserad av att arbeta med idrottsmedicin eftersom jag gillar nästan all sport och på den tiden spelade jag basket. Sedan var det inte så enkelt att få jobb när jag var färdigutbildad 1999 och därför bestämde jag mig för att läsa vidare på systemvetenskap.

– Så blev jag intresserad av att få testa ledarskapet eftersom jag provat det som baskettränare och sökte ett chefsjobb på Samhall. Efter några år som personalledare hade jag förmånen att få delta i en nationell chefsutbildning. Sedan såg jag en annons där dåvarande Norrbottens läns landsting sökte kompetenschefer till it-/medicinteknikverksamheten. Jag fick nytta av båda mina utbildningar och även utlopp för mitt ledarskapsintresse. Under tolv fantastiska år i Region Norrbotten har jag haft flera olika uppdrag och roller. Jag har arbetat som kompetenschef, hr-chef, tillförordnad divisionschef, hr-direktör och tillförordnad regiondirektör.

Vad tror du är grunden till dina framgångar?

– Som chef tror jag att det är bra att vara genuint intresserad av att få andra människor att växa och prestera sitt bästa. Det tror jag att jag är ganska bra på och framförallt tycker jag att det är väldigt roligt att arbeta med människor. Sedan har jag haft nytta av min utbildningsbakgrund i det omställningsarbete som behövts göras inom bland annat offentlig sektor utifrån de demografiska utmaningar som Sverige och inte minst Norrbotten står inför. Digitaliseringen är en pusselbit i den omställningen och där har jag en fördel av att arbeta med hr -frågor men även förstå teknikens möjligheter.

Vad vill du säga till alla som funderar på vilken universitetsutbildning de ska söka?

– Det är bra att välja en utbildning inom ett område som man är intresserad av. Men oavsett vilken utbildning man väljer så är det faktum att ha en universitetsutbildning viktigast av allt. Det är en bra grund att stå på och man blir attraktiv på arbetsmarknaden.

Och vad rekommenderar du studenterna att tänka på under utbildningstiden?

– Självklart är det viktigt att klara studierna, men passa på att njuta också under studietiden. Det är fantastiskt att få förkovra sig på heltid under några år och glöm inte att även leva lite stundentliv, man får många nya vänner för resten av sitt liv!

Vad tycker du är bra med Luleå tekniska universitet?

– I mitt arbete har jag haft ett mycket bra samarbete med Luleå tekniska universitet och uppskattar den lyhördhet som finns för vilken kompetens som vi arbetsgivare behöver. Som student gillade jag att läsa vid universitetet, lärarna var kompetenta och intresserade och det är nära till allt på universitetsområdet.

Hur resonerar du vid anställningar?

– När vi anställer någon så väljer vi den kandidat som bäst matchar kravprofilen för tjänsten, däremot vet jag att såväl Luleå tekniska universitet som andra lärosäten ger studenterna en bra grund för kommande arbetsliv.

Taggar