Hoppa till innehållet
Mattias Berggren
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Mattias Berggren

Publicerad: 16 oktober 2017

Utbildning: Industriell ekonomi

Hej Mattias, du är alumn från Industriell ekonomi. Vad var det bästa med din utbildning och att plugga på Luleå tekniska universitet?

LTU förknippar jag med – Gemenskap! De allra flesta är inflyttade och alla är kontaktsökande och gemenskapen blir enormt tight. Även idag när man är ute i arbetslivet så stannar man alltid upp när man träffar någon som gått på LTU. Bland mina bästa vänner har jag träffat 90% av dem i Luleå. 

Industriell Ekonomi var en fantastiskt bra utbildning för alla oss som inte riktigt vet vad vi vill bli, men vill studera. Man läser väldigt brett och lär sig många olika områden, vilket ger en bredd och övergripande kunskap som är svår att få via andra utbildningar.

Vad arbetar du med idag och vad är det bästa med ditt jobb?

Jag är idag egenföretagare och har även en roll som Sverigechef för ett världsomfattande konsultnätverk (Expense Reduction Analysts).  Vi hjälper företag att titta besparingar inom områden som de själva inte har tid eller kunskap att göra själva. Allt från telekom till logistik. Allt från analys till genomförda kostnadsbesparingar, dvs vi levererar inte en skrivbordsprodukt. Här får man göra allt från sälj till projektledning samt att vara analytiker.

Det bästa med att köra eget företag är friheten, det som är utmaningen är att man gärna jobbar för mycket.

Vad har du arbetat med tidigare?

Jag gjorde mitt examensarbete inom logistik och flöden på ett företag som heter Lensway. Därefter fortsatte jag inom logistik på ett företag som heter Inflight Service. Efter flera roller på inflight Service (Operativ inköpare, Demand manager, Business controller) så slutade jag som inköpsansvarig för indirekt material. Det var i den rollen jag fann möjligheten att starta mitt eget företag för att kunna tjäna bättre på det.

Har du några tips till studenter som ska ut i arbetslivet? 

Alla företag i Stockholm skriker nu efter folk med IT-kunskap. Det är verkligen en viktig del att ha med sig. Jag tror att man ska försöka läsa lite kurser vid sidan om kring detta även om man inte vill jobba med IT så tror jag att det är bra att förstå för att kunna leda IT-folk och ha en övergripande förståelse om hur det fungerar.

Hur ser du på framtiden, vad händer härnäst? 

Jag ska försöka utvidga vårt nätverk i Sverige från dagens nivå när vi är 7-8 personer till att vara upp emot 25. Vi ser en stor efterfrågan på våra tjänster som experter på dessa områden som företagen själva inte hinner med att titta på.

I övrigt så har jag blivit mentor till en tjej från LTU som ska bli roligt att följa. Verkar vara ett bra initiativ som LTU kör.

Taggar