Hoppa till innehållet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Therese Petersson - Logistic Coordinator på IKEA

Publicerad: 9 september 2011

Utbildning: Industriell ekonomi med inriktning mot industriell logistik

Vad arbetar du med idag? 
Jag läste Industriell Ekonomi på LTU med examensinriktning Industriell logistik. Jag hade även ett studieår på ett universitet i USA under mina LTU år. Efter studierna började jag arbeta för Findus AB. Där arbetade jag först som Demand Planner och ansvarade för prognoserna för ett av deras två affärsområden. Jag arbetade även som Supply Planner vilket innebar att jag var inköpsansvarig för ett stort område råmaterial till produktionen och där även andra arbetsuppgifter var att bland annat optimera lager och implementera VMI lösningar tillsammans med Findus leverantörer. Min tid på Findus var både spännande och lärorik. Jag blev sedan erbjuden ett jobb på IKEA som Logistic Coordinator vilket jag startade som under våren 2010. Här är jag ansvarig för att lansera ett produktområde globalt och för att optimera vår globala försörjningskedja. Jag arbetar bland annat med ständiga förbättringar inom vår supply chain och optimering av vår produktutveckling utifrån ett logistikperspektiv. Jag har faktiskt en kollega som också har studerat på LTU innan mig som läste Civilingenjör och tog examen år 1992 och hon talar alltid varmt om sin tid i Luleå och om LTU. Jag trivs jättebra på IKEA och tycker att det är ett fantastiskt företag med stora möjligheter till utveckling.

Vad tror du var avgörande för att just du fick jobbet?
Avgörande för att just jag fick jobbet är nog en blandning av olika faktorer. Självklart spelar det stor roll att jag har den akademiska bakgrund som jag har. Sen vägs det nog även upp av att jag har ett varierande CV som matchar min person. Det är såklart alltid viktigt att förbereda sig, både inför sin ansökan och sin personliga intervju, så gott det går gällandes tjänsten och företaget i fråga.

Har du några tips till den som vill arbeta med liknande arbetsuppgifter? Logistik är spännande! Om du känner att det lockar men inte är riktigt säker att det är logistik du vill studera och arbeta med så testa att läsa en grundkurs, försök få ett projekt i skolan inom området logistik, undersök om det finns möjlighet till ett studiebesök/en praktikplats/eller sommarjobb hos ett företag med stark logistikanknytning.

Det som har lockat mig mest med ämnesområdet är möjligheten att påverka. Genom att arbeta med logistik finns det möjlighet att arbeta med ständiga förbättringar, optimeringar och effektiviseringar. Logistik är mätbart och på så sätt även roligt eftersom det är relativt enkelt att kunna se resultat av det arbete man lägger ner. Inom logistik så händer det alltid något och det kan vara högt som lågt och kan vara smalt som brett. Ibland kan det vara mycket brandsläckning och stressigt, med ett proaktivt förhållningssätt kan man alltid göra en skillnad. Om man är intresserad av att arbeta inom ett fartfyllt område med varierande innehåll så är logistik rätt. Fundera på vad det är du vill arbeta med och fokusera på det. Läs den utbildning som attraherar dig och gör det som du tycker är roligt. Jag tror att man är bäst på sitt jobb om man finner det underhållande och motiverande.

Vad var det bästa med studier vid LTU? 
I och med att jag valde att läsa till Civilingenjör så var nog det bästa med att studera vid LTU för mig att det är ett tekniskt universitet. Jag tycker kvaliten på utbildningen var bra och jag fick förmånen att ha många duktiga lärare och föreläsare. Personalen överhuvudtaget har alltid varit trevlig och tillmötesgående. Jag tror att det kan vara en fördel att studera på ett mindre universitet där Campus är koncentrerat till ett område liksom Porsön är. Detta ger en personlig känsla över universitetet där allting är bra samlat och där det inte finns några direkta avstånd. På LTU sprang man alltid på studenter och lärare från olika program och det var lätt att lära känna människor med olika inriktning och intressen. Jag trivdes jättebra och hade en rolig studietid. Rent geografiskt så innebär att studera i Norrbotten att man är väldigt nära naturen och har såklart en rejäl svensk vinter. Möjligheter till vinteraktiviteter finns det gott om. Många missar tyvärr den jättefina sommaren i Luleå. Luleå är trots allt en av Sveriges absolut solsäkraste städer. Norrbotten är exotiskt i och med att vintern innehåller norrsken och sommaren midnattssol.

Har du några tips till kommande studenter? 
Vill man ut i den akademiska arbetsvärlden så är det viktig och en stor fördel att ha en utbildning med i sin "ryggsäck". Läs det du är intresserad av. Ta det för vad det är. Dock är det viktigt att undersöka vad du kan arbeta med när du är färdig med din valda utbildning. Om man inte är säker på vilket håll man vill gå åt kan det vara bättre att ta ett studieupphåll och få annan livserfarenhet medan man funderar på det. När jag valde studieinriktning började jag med att fundera på just "vad jag kan tänkas jobba med när jag blir stor". Är du osäker på detta så kan du alltid vända dig till en studievägledare eller dylikt som säkert kan hjälpa dig med guidning.

När du väl vet vad du vill läsa så är mitt tips att du ska njuta av att vara student och försök att ta in in så mycket som möjligt av både kunskap och erfarenhet. Balans i livet är viktigt för mig och när jag studerade så kombinerade jag LTU-studierna med ett par extrajobb och idrottande på elitnivå. På detta sätt hade jag stor variation i min tillvaro och ett CV med många olika inslag vilket jag tror har varit starkt bidragande till att jag hittills fått de jobben jag har sökt.

Vad har du för nytta av din utbildning idag?
Jag har nytta av min utbildning varje dag. Det jag tror är det viktigaste man lär sig på universitetet är kunskapen att ta fram och analysera information. Verkligheten är rätt långt ifrån kursböckerna och varje dag är mer eller mindre olik gårdagen. När man lämnar universitetet och börjar arbeta startar en annan del av livets skola. Fördelen med att ha en akademisk bakgrund är att man har en stor informationsgrund att stå på och man vet hur man hittar och analyserar den information man söker.

Hur ser du på framtiden?
Idag arbetar jag på IKEA som är ett stort internationellt företag med stor bredd och som kan erbjuda många olika möjligheter för sina anställda. Jag ser ljust på framtiden och kommer att rikta in mig på det jag finner inspirerande, lära mig och försöka bidra med så mycket jag kan. Kanske kommer jag en dag i framtiden testa på att starta ett eget företag om det skulle kännas rätt. Att känna att man utvecklas fungerar som en motor i livet och driver mig liksom dem flesta framåt mot nya äventyr…

Taggar