Hoppa till innehållet

Alumner och innovatörer prisades

Publicerad: 7 november 2018

– Att börja läsa rymdteknik på Luleå tekniska universitet är det bästa jag har gjort. Våga följ din dröm och ditt hjärta!
Det sa en stolt Ella Carlsson Sjöberg, som tillsammans med Jonas Gustavsson fick ta emot utmärkelsen Årets alumn vid Luleå tekniska universitet 2018.

Under en festlig ceremoni i Vetenskapens hus i Luleå delades även priserna Årets innovatör och Årets samverkanspris ut.

Innovatörspriset gick till Luleå tekniska universitets forskare Anna-Karin Lindqvist och Stina Rutberg för projektet Aktiva skoltransporter, där de med spelteknik och ett nära samarbete med skolbarn kommit med innovativa lösningar på ett stort samhällsproblem – att få barn och unga att vara mer fysiskt aktiva. I detta fall genom att gå och cykla till skolan och under färden samla poäng, ta sig an utmaningar och samarbeta med kompisar.

– Vi sysslar med social innovation, där de som i slutändan ska använda detta – barnen – är med från start. Vi använder barnens entusiasm för att övervinna föräldrarnas tveksamhet. Föräldrar vill föra sina barn säkert till skolan och därför blir det ”jag älskar dig, därför skjutsar jag dig”. Vi hoppas att det i stället ska bli: ”jag älskar dig, därför låter jag dig gå eller cykla”, sa Anna-Karin Lindqvist till stort jubel från de runt 100 gästerna i publiken.

Närhet till universitetet lockar företag

Årets samverkanspris går till den kommun som under det gångna året initierat flest samarbeten med universitetet, detta år Luleå kommun. Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn delade ut priset till Luleås kommunalråd Lenita Ericson och Luleå Näringslivs vd Li Skarin, som framhöll Luleå tekniska universitets världsledande forskning som en avgörande faktor för att få fler företagsetableringar till regionen.

Årets alumn är en utmärkelse till personer som varit studenter vid Luleå tekniska universitet och som efter examen nått särskilt stora framgångar i sina karriärer. Årets vinnare är Ella Carlsson Sjöberg, chef och vikarierande föreståndare för Institutet för rymdfysik, och Jonas Gustavsson, vd och koncernchef för ÅF.

– Stort, stort grattis! Vi är väldigt stolta över våra studenter, som sedan blir våra alumner. Alumnarbetet är ett sätt för oss att fortsätta ha en relation med tidigare studenter, och med dem diskutera allt från hur vi kan föra utbildning och lärande vidare till att ha gemensamma forskningsprojekt, sa Birgitta Bergvall-Kåreborn när hon delade ut diplom, blommor och glasskulpturer med Luleå tekniska universitets karaktäristiska ”L” till de två pristagarna.

Hyllade lärare och sammanhållningen

Ella Carlsson Sjöberg hyllade sina ”fantastiska lärare” på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik, liksom sammanhållningen mellan studenterna och alla aktiviteter under och efter skoltid.

Jonas Gustavsson berättade om när han som ”passionerad värmländsk skidåkare” i början av 90-talet fyllde sin Volvo 240 och körde den upp till Luleå för att börja läsa till civilingenjör i maskinteknik.
– Jag hade fantastiska år på Porsön. Allt var bra! Lärarna, utbildningen, vintern, snön, skidåkningen… Jag hade faktiskt planer på att stanna efter utbildningen, men hamnade på ABB i Schweiz.

Jonas Gustavsson har ett starkt engagemang för att få fler kvinnor att blir ingenjörer och passade under sitt besök i Luleå på att luncha med sex av universitetets civilingenjörsstudenter för att höra deras tankar om hur fler tjejer kan bli intresserade av yrket.

– Det är otroligt inspirerade att träffa dessa energiska, kraftfulla och visionära studenter. Vi på ÅF inser vikten av kompetensförsörjning, blandade team och att det blir för homogena grupper när det saknas kvinnor. Personligen brinner jag mer och mer för frågan – vi måste öppna upp och få fler tjejer att börja plugga till ingenjör, säger han.

Taggar