Hoppa till innehållet
Årets Alumn
Mattias Perjos och Nike Sellmar är årets alumner vid Luleå tekniska universitet 2023. Foto: Getinge, Joyce Rodriguez. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Årets alumner 2023: Mattias Perjos och Nike Sellmar

Publicerad: 16 oktober 2023

Mattias Perjos har, efter sin examen vid Luleå tekniska universitet, haft en lång och framgångsrik karriär och arbetar nu med innovativa produkter som förbättrar människors livskvalitet – och räddar liv. Nike Sellmar tog hem segern i tv-programmet Idol 2022 och har sedan dess varit en framgångsrik ambassadör för Musikhögskolan i Piteå. Nu har de två forna studenterna utsetts till Årets alumner vid Luleå tekniska universitet.

Mattias Perjos, civilingenjör och företagsledare

– Jag känner mig väldigt glad och hedrad över utnämningen! LTU ligger mig väldigt varmt om hjärtat, jag hade en fantastiskt rolig tid som student. Och det är kul att bli ihågkommen av sitt gamla lärosäte! Jag tycker generellt att alumner och universitet kan bli bättre på att hålla kontakt efter avslutad utbildning, då det finns bra potential för fortsatt lärande i bägge riktningar.  

Mattias arbetar för närvarande som verkställande direktör och koncernchef för Getinge. Han föddes 1972 i Hudiksvall och växte upp med två yngre bröder, en mamma som var låg- och mellanstadielärare och en pappa som var sjökapten och lots. Uppväxten präglades mycket av idrott och friluftsliv. En ganska vanlig svensk småstadsuppväxt kan man nog kalla det, säger han.  

– Så långt tillbaka jag kan minnas har jag alltid varit nyfiken på och intresserad av naturvetenskapliga ämnen och teknik. Det har även styrt mina val både till gymnasiet och till utbildning vid LTU.  

Utbildningen blev inträdesbiljetten till yrkeslivet  
Under värnplikten och reservofficersutbildningen började han intressera sig för ekonomi och när det blev dags att välja inriktning på senare utbildning hittade han programmet Industriell Ekonomi som erbjöd den perfekta ämneskombinationen. Och med Luleås geografiska läge med rejäla vintrar blev valet enkelt att lägga studierna vid Luleå tekniska universitet.  

Utbildningen vid Luleå tekniska universitet har varit grunden och inträdesbiljetten till yrkeslivet och han har haft stor praktisk nytta ju av kurserna. Men det viktigaste av allt, betonar han, har varit att universitetsutbildningen utvecklar ens förmåga till problemlösning och samarbete.

Mattias har alltid drivits av nyfikenhet och att lära sig nya saker och det gäller fortfarande. Han tycker också att det är väldigt kul att jobba i team och känner en stark drivkraft i att få se andra människor växa. Det känns också fantastiskt bra att vara i en bransch och ett företag som handlar om att rädda liv, säger han om sitt arbete på Getinge. Det är en obeskrivlig känsla att träffa en patient eller föräldrar till en liten baby som lever tack vare våra livräddande produkter.  

Nike Sellmar, artist

– Men så roligt! Det känns väldigt ärofyllt och kul att få en sådan utmärkelse, jag är både glad och överraskad! Jag hade verkligen inte kunnat tänka mig det, speciellt eftersom jag ju pluggat musik som kanske inte är det första ämnet man associerar med Luleå tekniska universitet.  

Nike Sellmar, född 1995, arbetar idag som artist på heltid – hon giggar, spelar in musik, skriver musik, turnerar och har flera nya album på gång.  Hon växte upp i Stockholm under, som hon uttrycker det, tumultartade former och har fått klara sig själv rätt mycket. Hennes mamma flyttade till Spanien när hon var fjorton och pappan var kanske inte den bästa på att handla hem mat eller städa även om han har var ett stort stöd inom musiken. Hon lärde sig tidigt att stå på egna ben och flyttade hemifrån redan när hon var sjutton.   

Nikes pappa var musiker och han uppmuntrade henne till sång genom att skriva musikaler och låtar till sina barn. För Nike är musiken en en ren emotionell glädje som driver henne framåt, en känsla av att man har ett syfte och att ha en uppgift. Det är så viktigt att känna att man är bra på något och få ha den självsäkerheten.   

– Min pappa är en fri själ, han är musiker men har även bland annat skrivit musikaler och låtar till sina barn och han har alltid peppat mig och sagt ”Sjung Nike, sjung!”. Jag har alltid varit bra på det och därifrån har glädjen vuxit fram allteftersom.  

Utbildningen vid Musikhögskolan blev en stabil grund 
När tiden kom att bestämma högre studier var valet mycket enkelt – Musikhögskolan i Piteå som har den enda utbildning av sitt slag med inriktning Studiomusiker i Sverige. Det var ingen tvekan att det var just den utbildningen hon ville gå. För Nike var det stor skillnad på den lugna, personliga och mer intima miljön på Musikhögskolan vid Piteå campus och Luleå tekniska universitets betydligt större campus i Luleå. En lugn miljö med tillgängliga lärare passade henne utmärkt och gav goda förutsättningar till att vara kreativ, menar hon. Hon tog även chansen och gick en kompletterande pedagogisk utbildning.  

– Jag har bara haft otroligt kul under hela studietiden, det känns egentligen inte som om jag pluggat.  Om jag inte gått utbildningen hade jag inte velat bli artist, den betyder allt! Jag hade faktiska inga artistambitioner alls innan jag började på Musikhögskolan.   

Trots att hon gick en musikerutbildning så kände hon tidigt att det inte var frilansande musiker hon ville bli. Hon lockades mer av att få skriva egen musik och producera genom möjligheterna som erbjuds under utbildningen i form av samarbete med ljudtekniker, kontakt med producenter och de många kurser som vi erbjöds i till exempel låtskrivning. Den breda utbildningen gör att hon idag kan ta en större roll som artist i sitt skapande. Det är ovanligt att en Idolvinnare får möjlighet att bestämma så mycket i sitt skapande, det är hon glad för och ska se till att ta vara på.  

För närvarande försöker hon förlita sig på processen och se vart livet tar henne. Målet några år framåt är främst att skriva fler låtar, släppa sitt album, ge sig ut på turné och se till att samarbeta med bra personer. Men hon har tidigare även undervisat på Framnäs Folkhögskola vilket gav mersmak och hon tänker att på sikt skulle det kunna vara roligt att kanske även få utveckla sin dröm att bli lärare.