Årets alumn 2014
Catrin Fransson tar emot priset som årets alumn. På bilden även prorektor Erik Höglund. Foto: Jennie Pettersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Catrin Fransson är Årets alumn 2014

Publicerad: 12 november 2014

Catrin Fransson har blivit utsedd till en av Sveriges mäktigaste kvinnor och när hon lämnade Swedbank efter 26 år var det som vice vd och medlem i koncernledningen. I dag är hon vd för statliga Svensk exportkredit. Catrin Fransson har en examen i företagsekonomi från Luleå tekniska universitet och är en av årets alumner.
– Det känns både roligt och hedrande, det är också intressant att vara tillbaka här på universitetet, verksamheten här har verkligen utvecklats sedan jag studerade här, säger Catrin Fransson.

Var det ett svårt beslut att lämna Swedbank efter alla år i företaget?

– Att lämna ett företag som man trivs bra på är ett svårt beslut, men jag tyckte att uppdraget som vd på Svensk exportkredit var så pass spännande att det inte gick att tacka nej till.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det finns många saker som är bra med mitt jobb, men det viktigaste för mig är ändå uppdraget. Svensk exportkredits uppdrag är att stödja svensk exportnäring genom att erbjuda långfristiga hållbara finansieringslösningar. I ett land som Sverige, där vi är så beroende av att vår exportindustri är konkurrenskraftig för att skapa tillväxt och arbetstillfällen, så är det en förmån att få arbeta nära exportföretagen och försöka bistå dem med bra finansieringslösningar.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

Det var ju ett tag sedan jag tog min examen men grunden i företags- och nationalekonomi har jag förstås haft nytta av. Det allra viktigaste har nog ändå varit att få det akademiska synsättet på frågor, att kunna ta sig an komplexa samband och bena ut det på ett strukturerat sätt.
Jag arbetade som analytiker i rätt så många år och där gäller det verkligen att kunna ta reda på relevant fakta och sedan dra slutsatser som är tillräckligt väl underbyggda för att ta affärsrisk.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Framförallt som en otroligt rolig tid. Jag var ung när jag började och tyckte att det var härligt att vara student. Dessutom träffade jag min man som jag fortfarande lever tillsammans med, så det gav det hela en extra krydda.

Har du några tips till nuvarande och blivande studenter som vill nå dit du kommit?

Framförallt så tror jag inte att man ska sikta in sig på någon särskild roll eller position. Det viktigaste är att hitta vad man själv trivs med och vad man tycker är roligt att göra, det man tycker är roligt är man oftast rätt så bra på. Det är också viktigt att ens egna värderingar stämmer överens med det företag som man ska representera annars blir det svårt att vara ärlig mot sig själv.

 

Därför är Catrin Fransson årets alumn

Catrin Fransson har efter erlagd examen i företagsekonomi från Luleå tekniska universitet gjort en mycket framgångsrik karriär inom en av våra största banker, när hon nyligen lämnade banken var det som vice vd och medlem i koncernledningen. Hon har också blivit utsedd till en av Sveriges mäktigaste kvinnor av tidningen Veckans affärer. Idag är hon VD för ett helägt statligt bolag som verkar för att finansiera exportaffärer. Catrin är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet.