Olov Renberg

"Det är överväldigande"

Publicerad: 8 november 2016

Olov Renberg är operativ chef för BehavioSec som bland annat utvecklar säkerhetssystem åt amerikanska militären och flera av världens största banker och har i dag kontor i Sverige, England, Holland, Tyskland, Hongkong och USA. Hans tips till dagens studenter är att besöka biblioteket.

– Jag var mycket i biblioteket som student och hittade en speciell hylla där med böcker som handlade om företagare som lyckats och misslyckats.  Det lärde jag mig mycket av, så min rekommendation är, läs böcker, sade Olov Renberg.

Olov Renberg, 34 år, bor i dag i Stockholm men kommer ursprungligen från Harads. Han läste internationell ekonomi på Luleå tekniska universitet 2002-2005 och började därefter som projektledare på dåvarande Idéhuset, som hade som mål att hjälpa studenter till företagande. I samma veva var han med och startade företaget BehavioSec.

– Jag är väldigt stolt över att bli Årets alumn på Luleå tekniska universitet. Det är överväldigande! Det visar att personer tror på det vi gör, säger Olov Renberg, som i dag är operativ chef för BehavioSec.

BehavioSec är ett IT-säkerhetsföretag som sysslar med biometrik; att analysera en användares beteendemönster vid skärmen för att verifiera personens identitet.

I samband med prisutdelningen av Årets alumn vid Luleå tekniska universitet, som hölls på Vetenskapens hus berättade Olov Renberg att studieåren hade betytt mycket för honom på grund av alla nya intressanta människor han kom i kontakt med och lärde känna och han gav stort beröm till Luleå som stad för den som vill starta ett företag efter sin examen.

– Luleå har nog de bästa förutsättningarna för den som vill starta ett företag. Här finns extra stort engagemang och man kan få riktigt bra hjälp, sade Olov Renberg.

Han vet vad som är hans drivkraft att gå till jobbet varje dag.

– Det är att jag tycker att vi gör något som behövs. Vi vill göra säkerhet enkelt och lättillgängligt för hela världen. Vi säkrar upp världens största banker och myndigheter. Det är en otrolig förmån att få jobba med det. Och jag har förmånen att få träffa och umgås med framgångrika ledare i världen, för det är supersvårt att vara en bra ledare. Min styrka i jobbet är att jag inte tvekar så mycket, jag bara kör, sade Olov Renberg.

Olov Renberg hoppas att som en av Årets alumner kunna bidra till att inspirera och uppmuntra studenter att våga satsa på sina affärsidéer. Luleå och Norrbotten ligger honom varmt om hjärtat och han besöker Luleå tekniska universitet med jämna mellanrum.

– När vi är ute och representerar så pratar vi alltid om Luleå. Kommer det hit brittiska bankmän är det häftigt att kunna visa dem all snö och kunna peka och säga ”där är Facebooks datacenter”.