Katarina Willig en av LTU:s viktigaste vänner

Publicerad: 6 november 2012

Katarina Willig, före detta student på civilingenjörsutbildningen industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet, är utsedd till Årets alumn 2012 vid LTU tillsammans med Lars-Erik Wessman och Jan Ove Östensen.

– Vi har fler än 30 000 alumner över hela världen och de är våra viktigaste vänner, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Priset överlämnas och Katarina Willig berättar om sin väg från LTU till nu. Hon gör det på med fart och entusiasm och bjuder åhörarna på ett och annat skratt.

– Det är kul att plugga, men ännu roligare att jobba. Njut av studenttiden, men se fram emot arbetslivet. Försök hitta något som gör just dig unik på arbetsmarknaden och engagera dig i LTU efter studietiden, är hennes råd till publiken.

Karriär på multinationellt företag

För Katarina Willig blev examensarbetet inkörsporten till arbetslivet. Hon ville skriva om e-commerce och sålde in sin idé till Vattenfall. De sa ja och skickade henne till Tyskland i tre månader

– Det var min första kontakt med ett stort företag och Vattenfall var verkligen intresserade av mig. Jag insåg att utbildningen hade gett mig kunskaper som gjorde mig attraktiv på arbetsmarknaden.

Att ge sig ut på okänd mark och att anta nya utmaningar, när erfarenheten talar emot henne, verkar vara Katarina Willigs signum. Hon menar att man lär sig med tiden. 2005 började alumnen jobba inom Procter & Gamble, ett multinationellt företag som tillverkar konsumentprodukter, exempelvis rakhyvlar och tvättmedel.

Idag är Katarina Willig IT-ansvarig för hela norden och stationerad på Stockholmskontoret, där hon jobbar nära ledningsgruppen. Men hennes karriär startade på en av företagets fabriker i en liten stad i södra Tyskland.

– De ringde upp mig och sa ”Vi har ett jobb till dig och vi vill att du börjar på en gång.”

Företaget ville ha en ledare till produktionslinjerna. Katarina Willig var 23 år, nyutexaminerad och saknade helt kunskaper inom produktion. Hon beskriver det som hennes bästa och sämsta år inom arbetslivet.

Men Procter & Gamble var nöjda med hennes insats och efter 2,5 år fick hon ett erbjudande om att bredda sig. Utan större erfarenhet från IT gav hon sig in i rollen som systemanalytiker och har sedan dess succesivt klättrat uppåt på ansvarsstegen. Katarina har bland annat lett en omorganisation för Produktions IT support för Procter & Gamble i Västeuropa.

Eget driv avgörande

Den före detta LTU-studenten säger att ibland handlar det bara om att vara rätt person på rätt plats, och att våga säga ja när möjligheterna kommer. Katarina Willig beskriver hur hon emellanåt hallkat in på ett bananskal men ingen kan undgå hennes egna driv.

– Något av det värdefullaste som studietiden har gett mig är självständigheten, att ta ansvar för mig själv och mina studier. Om man ska ta sig någonstans så måste man fixa det själv. Det gäller även när man börjar jobba. I arbetslivet kan man lätt känna att det hänger på andra, men det tror jag är en falsk realitet. Inget serveras på en liten bricka. Man måste visa framfötterna och säga ”Jag vill”, avslutar den framgångsrika alumnen bestämt och glatt.