LTU arets alumn
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Miljonär på IT-pizzor

Publicerad: 6 november 2012

Affärsidén kom redan under studietiden vid universitetet och såldes sedan för 250-500 miljoner kronor. Civilingenjören och innovatören Lars-Erik Wessman, som tilldelas priset Årets Alumn. letar däremot redan efter nya projekt. – Jag vill förenkla världen. Att göra saker enklare följer minsta motståndets lag, säger han.

Det var civilingenjörsexamen i datateknik vid Institutionen för system- och rymdteknik som gav Lars-Erik Wessman möjligheterna att bygga vidare på barndomsdrömmen.

– Jag har alltid gillat att skapa saker och bygga själv. Att läsa datateknik gav mig möjligheterna att hitta en idé och förverkliga den med små medel på egen hand.

Den första affärsidén kom redan under skoltiden, då tentamenspluggandet gjorde att Lars-Erik Wessman och hans kollegor, beställde mycket hämtpizza – men det var för krångligt. Här fanns ett problem de ansåg kunde utföras bättre.

Sju år senare hade ursprungsidén växt till OnlinePizza, en hemsida där man beställer pizza via nätet, som såldes vidare för hundratals miljoner kronor.

Men jobbet slutar de inte, en del av de nyvunna pengarna går in i nya projekt som eParkera där användare betalar parkeringsavgiften via mobilen, Taxijakt som gör det lättare att boka en taxi och projektet Clubline som gör det enklare att hitta förköp till olika klubbar och evenemang. Samtliga projekt tillverkas som mobila applikationer för smartphones.

– Det är där informationen kommer att ligga i framtiden, allt blir enklare med den nya teknologin. Vi kikar även på andra projekt, men de är lite hemliga.

Lars-Erik Wessman berättar också om de viktiga lärdomar som han har lärt sig på vägen

– Det är viktigt att hitta en pålitlig kompanjon, det går inte att göra alla saker helt själv. Sedan måste man bestämma sig för att satsa på sin affärsidé. Jag tror det finns många med bra idéer som inte vågar satsa.  För mig har det aldrig handlat om att våga, utan jag har gjort det.

– Den ursprungliga idén är sällan den bästa lösningen på ditt problem. Jag har också lärt mig att saker tar tid, de tar oftast längre tid än man själv planerat och man måste vara uthållig.

Motivering för priset Årets Alumn 2012 lyder:

”Lars-Erik är en drivande entreprenöriell person som har lyckats starta och driva flertalet framgångsrika företag och har även sålt vidare ett av företagen för mångmiljonbelopp. Lars-Erik är en bra förebild för studenter vid LTU som vill starta företag. Han är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet.”

Wessman