Prisbelönta alumner vid Luleå tekniska universitet: Lars Erik Wessman, Katarina Willig och Jan Ove Östensen. Foto:Leif Nyberg

Prisutdelning Årets alumn 2012

Publicerad: 6 november 2012

För några år sedan var de flitiga studenter vid Luleå tekniska universitet. I dag är de framgångsrika yrkesmän och kvinnor och alla har gjort något utöver det vanliga, en utmärkande prestation. Nu föräras de utmärkelsen Årets alumn 2012.

En av de prisbelönta före detta LTU-studenterna är Lars-Erik Wessman, som redan under studietiden tillsammans med en studiekamrat på Luleå tekniska universitet startade företaget Pizza.nu. Företaget växte till OnlinePizza, som våren 2012 såldes för 250-500 miljoner kronor. På Luleå tekniska universitet läste Lars Erik Wessman Civilingenjör Datateknik med inriktning datorkommunikation och tog examen 2004. Juryns motivering till att han får priset Årets alumn: Lars-Erik är en drivande entreprenöriell person som har lyckats starta och driva flertalet framgångsrika företag och har även sålt vidare ett av företagen för mångmiljonbelopp. Lars-Erik är en bra förebild för studenter vid LTU som vill starta företag. Han är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet.

Det här är fantastiskt roligt. Jag har alltid gillat att skapa saker och bygga själv. Att läsa Datateknik gav mig möjligheterna att hitta en idé och förverkliga den med små medel på egen hand, säger Lars-Erik Wessman.

En annan prisbelönt före detta LTU-student är Katarina Willig, som arbetar på Procter & Gamble. På Luleå tekniska universitet läste hon Civilingenjör Industriell ekonomi med inriktning industriell marknadsföring och tog examen 2005. Företaget Procter & Gamble som grundades 1837 är i dag ett av världens ledande konsumentföretag och sysselsätter 127 000 personer i över 80 länder. Juryns motivering till att hon får priset Årets alumn: Katarina har på kort tid efter avlagd examen gjort en framgångsrik karriär på ett internationellt företag. Hon har under sin karriär behållit en god relation med LTU genom att kontinuerligt besöka universitetet och inspirera och motivera studenter i utbildning. Hon är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet.

– Jag tycker att det är jätteroligt att få det här priset. Det är en ära. Jag är verkligen jätteglad. Det är roligt att det uppskattas att man kommer tillbaka till Luleå tekniska universitet och att man behåller kontakten efter examen, säger Katarina Willig.

Den tredje att få priset är Jan Ove Östensen, VD Volvo Technology (VTEC). På Luleå tekniska universitet läste han Maskintekniklinjen Maskinkonstruktion och tog examen 1989. Volvo Technology (VTEC) är ett företag som utvecklar ny teknik och nya produkter och affärskoncept för både "hårda" och "mjuka" produkter inom transport- och fordonsindustrin. De främsta kunderna är bolagen inom Volvokoncernen och Volvo Cars. Juryns motivering till att han får priset Årets alumn: Jan Ove har, efter avlagd disputation vid LTU, gjort en mycket framgångsrik karriär på ett av de större internationella företagen i Sverige. Han har en god relation med LTU och bidrar med ett starkt engagemang till LTUs forskning och utveckling. Han är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet.

- Det är smickrande att få den här utmärkelsen. Det är väldigt kul. Särskilt med tanke på att det är så många duktiga personer som läst vid LTU, säger Jan Ove Östensen.

Priset Årets alumn delades ut i samband med arrangemanget "Karriärdagen" som arrangeras av LTU Karriär på Luleå tekniska universitet 6 november. Priset delades ut av rektor Johan Sterte. Pristagarna kommer nu att pryda väggen ”Wall of Fame ”på Luleå tekniska universitet.

Läs mer om var och en av pristagarna: