Sofia Ledarp

Sofia Ledarp är Årets alumn 2013

Publicerad: 12 november 2013

Sofia Ledarp tillhör den första kull av skådespelare som gick på Teaterhögskolan i Luleå. Idag ingår hon i den fasta ensemblen på Stockholms stadsteater. I december är hon dubbelt aktuell då hon både syns som Lady Macbeth på Stockholms stadsteater och i SVT:s mellandagssatsning Fröken Frimans krig.

Du är en av årets alumner. Hur känns det?

- Jag blev jättesmickrad. Inom teatervärlden pratar man inte så mycket om alumner, men när jag fick det förklarat för mig blev jag enormt glad för den fina utmärkelsen.

I nomineringen står det att du i mycket stor grad bidar till det goda ryktet som Teaterhögskolan i Luleå har inom film- och tv-Sverige. Vad säger du om det?

- Det är så svårt att se på mig själv så. Det jag jobbar med bygger på möten och jag har fått möjlighet att göra många olika saker. Det är roligt att skolan har fått en plats i teatersverige.

Vad betyder det att en student från en konstnärlig utbildning blir årets alumn på ett tekniskt universitet?

- Det är väldigt kul. Jag har tänkt mycket på det här. Ofta är teknik något som finns utanför kroppen, men vi jobbar med en annan form av teknik som har mycket att göra med det som händer inuti. Det är väldigt roligt att den konstnärliga delen och den tekniska finns på samma universitet. Jag tror att det berikar båda världarna.

Vad var det bästa med din utbildning?

- Det var ett enormt fokus på skolan här uppe. Vi jobbade intensivt och hade hög koncentration. Att Teaterhögskolan ligger vägg i vägg med Norrbottensteatern  gjorde att vi tidigt fick möta publik. Det var läskigt men också väldigt nyttigt.

Har du några tips till nuvarande och blivande studenter som vill nå dit du kommit?

- Våga formulera för dig själv vad du vill och gå på det. Vänta inte på att bli uppbjuden utan sök upp personer du vill jobba med och berätta det. Ibland är vi för hövliga och vågar inte ta kontakt, men om du pratar från hjärtat om det du vill på riktigt kommer de bara bli glada. Ge inte upp hoppet vid första stoppet. Det är så mycket som ska stämma, men helt plötsligt gör det bara det. Bygg din kreativitet inifrån och ut. Det är väldigt viktigt.

 

Därför är Sofia Ledarp Årets alumn

Sofia Ledarp är en av Sveriges mest intressanta och populära skådespelerskor. Som första skådespelare utexaminerad från Teaterhögskolan i Luleå har hon tilldelats Sveriges finaste pris för skådespelarinsatser, en guldbagge som hon fick för huvudrollen i filmen ”Den man älskar”. För den rollen fick hon även TV 4:s pris Guldsolen. Efter en anställning på Dramaten, tillhör hon idag den fasta ensemblen vid Stockholms Stadsteater. Här har hon de senaste åren gjort flera uppmärksammade roller, bland annat i Jösses flickor och i jättesuccén De tre musketörerna. Sofia Ledarp är en mycket mångsidig skådespelerska som behärskar såväl klassisker, modern dramatik, musikal och det filmiska uttrycket. Hon bidrar i mycket stor grad till det goda rykte Teaterhögskolan i Luleå har i film- och teater Sverige idag.