Hoppa till innehållet
Peter Carlsson alumn
Peter Carlsson, årets alumn 2015. Till höger prorektor Erik Höglund. Fotograf: Per Nilsson

"Var passionerad i det du gör"

Publicerad: 10 november 2015

Peter Carlsson, inköps- och logistikchef på Tesla, är en av Årets alumner 2015 vid Luleå tekniska universitet. Han studerade till civilekonom och tog examen 1993.
– Det känns jättekul. Jag känner mig hedrad över utmärkelsen och den sporrar mig att göra mer för LTU. Jag har alltid varit stolt över mitt universitet.

En höstdag i slutet på 1980-talet satte sig den då 19-åriga Peter Carlsson på ett plan från Växjö till Luleå. Han hade en liten tv som handbagage och de kläder som inte rymdes i resväskan, klädde han på sig. Den blivande civilekonomstudenten hade aldrig varit i Luleå tidigare och trodde att det skulle bli mörkt, kallt och tufft – men det visade sig att han hade några av de bästa åren i sitt liv framför sig.

– Åren i Luleå betydde oerhört mycket. Inte minst för att jag träffade min fru Ingela här, men också många av mina bästa vänner.

Hårt arbete hjälpte till att sätta Tesla på kartan

Peter Carlsson läste en inriktning mot produktions- och kvalitetsstyrning, vilket han beskriver som en perfekt plattform för sin kommande karriär. Att jobba hårdare än alla andra, vara bättre förberedd och få mer gjort – har varit Peter Carlssons framgångsrecept. 2011 blev han uppringd av Tesla som stod redo att på allvar utmana den traditionella bilindustrin med sina exklusiva elbilar.

– Min roll som inköps- och logistikchef har varit att bygga upp en leverantörskedja, allt från råmaterial till leverans av färdiga bilar. Tesla hade verkligen ingenting av detta när jag startade.

Vilka är dina nycklar i ditt ledarskap?

– Jag tror att nyckeln till att få en grupp med sig är att vara passionerad i det du gör. Oavsett språk och kulturella skillnader så kan man alltid känna passion, och som individ dras man till folk som har passion för något.

– Sedan måste man vara hyfsad på att kommunicera och måla upp en bild av var man är på väg. Det är ju ganska svårt att få ett team att springa fort om de inte är motiverade och vet var målgången är, och när man sedan passerat målgången så börjar nästa race. Om du skall får en grupp att jobba motiverat är det viktigt att alla får vara med i diskussion och att du som ledare lyssnar på alla, även om du i slutändan tar beslutet.

– Till sist måste du vara konsekvent. Din grupp måste veta hur du reagerar på saker. Detta ger trygghet. Om gruppen inte vet hur du kommer reagera så skapas osäkerhet och då börjar man hålla tillbaka saker och undvika att ta beslut.

Vilket råd kan du ge till den som vill ha en internationell karriär?

Det är otroligt kul och utvecklande att prova på att jobba i olika industrier och miljöer, så ta chansen när den kommer. Allt du har hemma finns kvar, samtidigt som du utvecklar dig själv och ditt nätverk i en ny miljö.

 

Motivering till priset

"Peter har efter erlagd examen i ekonomi från Luleå tekniska universitet haft en mycket framgångsrik karriär som idag har gjort att han jobbar på ett av världens mest innovativa företag inom bilindustrin som chef för inköp och logistik. Han har tidigare haft ansvar för globala organisationer i både Europa, USA och Asien och är en visionär ledare som alltid har inspirerat och motiverat sina team till att prestera till fullo. Peter är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet."