Hoppa till innehållet
Geovetenskap, inr malmgeologi och miljögeokemi, master

Geovetenskap, inr malmgeologi och miljögeokemi, master

120 Högskolepoäng, Program på avancerad nivå
Programmet täcker aspekter som är nödvändiga för en miljömedveten geovetare. Du som student får spetskunskap i geovetenskap med specialisering inom mineralprospektering och miljörelaterad geovetenskap som behövs inom verksamhet för prospektering, gruvbrytning och sanering av gruvor.

Undervisningen ges på engelska och programmet erbjuder två inriktningar för dig som student, malmgeologi och miljögeokemi. Luleå tekniska universitet är det nordligaste tekniska universitetet i Skandinavien. Universitetet ligger 100 km söder om polcirkeln vid Bottenviken, en del av Östersjön. Läget ger dig en oöverträffad möjlighet att uppleva den nordiska miljön med dess kontraster mellan den glittrande vintern, och den varma, soliga sommaren.

Utbildningens innehåll

Luleå tekniska universitet är Sveriges ledande universitet när det gäller forskning och utbildning kring mineralvärdekedjan, från prospektering, till anrikning och brytning av metallmalmer, till den slutliga metallurgiska metallprodukten, till en mer miljövänlig nedläggning av gamla gruvor. Programmet är i framkant och genomförs i nära samarbete med branschen. Som student får du de färdigheter som behövs för att ha en helhetsbild och kompetens inom prospektering och miljörelaterad geovetenskap som är eftertraktad och nödvändig för framtidens globala gruvindustri.

Universitetets läge nära Sveriges största gruvverksamheter, med möjlighet till platsbesök och gästföreläsningar, ger dig också chansen till en engagerande lärorik studieupplevelse. Programmet har flera projektbaserade kurser, för att främja lärande och samarbete mellan klasskamrater och för att säkerställa att du är redo för din framtida karriär när du tar examen. Innan det avslutande examensarbetet läser du en projektkurs där kan du använda tiden till att göra i stort sett vilken typ av fördjupningsprojekt du vill. Det här är ett utmärkt tillfälle att få ett försprång på ditt avslutande examensarbete, samarbeta med företag och vässa din kompetens med något du själv väljer.

Programmets lärare har nätverk och samarbeten runt om i världen som kan erbjuda möjligheter till samarbetsprojekt med andra universitet med liknande ämnen, samt till internationellt examensarbete. Programmet har etablerat studentutbytesprogram med minst fem andra europeiska universitet med geovetenskapliga utbildningar. Programmet ger dig en utmärkt möjlighet att få tillgång till metoder, verktyg, kunskaper och färdigheter för en internationell karriär och förmågan att vara med och utveckla framtidens förutsättningar för metallförsörjning och för samhället i stort. 

Inriktningar

Malmgeologi
Den här inriktningen inkluderar malmgeologi, geofysiska och petrofysiska metoder för prospektering, mineralekonomi och utvärdering av mineralfyndigheter. Är du intresserad av den globala konkurrensen för att säkra världens efterfrågan på metaller och icke-metalliska resurser? Vill du arbeta utomhus i avlägsna områden? Då är det här valet du ska göra.

Miljögeokemi
Den här inriktningen inkluderar miljögeokemi, miljöövervakning och geokemisk modellering. Om du vill förstå hur geologi och miljö hänger samman, hur naturen reagerar på naturliga och antropogena kemiska ämnen, hur vi övervakar och sanerar metallföroreningar, då bör det här vara din valda inriktning. 

Karriärmöjligheter

Utbildningen ger kompetens för arbete som exempelvis geolog eller geofysiker inom prospekterings- och gruvindustrin, som geovetare med miljöfokus eller som miljökonsult för förorenad mark. Vill du satsa på en akademisk karriär inom malmgeologi eller miljögeokemi är Luleå tekniska universitet en utmärkt utgångspunkt.

Anmälan
Geovetenskap, inr malmgeologi och miljögeokemi, master
Luleå, Normal, Hösten 2023

Startdatum 2023-08-28, v.35 2023
Luleå
Dagtid, 100%
Engelska
LTU-95002
2023-01-16
10

Förkunskapskrav

Akademisk examen om minst 180 högskolepoäng i vilken ingår kurser om minst 60 hp i något av följande ämnen: naturresursteknik, geologi, geovetenskap.

Goda kunskaper i engelska, motsvarande Engelska 6

Urval

Meritvärdering och urval baseras på examensinriktning och kursinnehåll avseende kvalitet och kvantitet

  • Akademiska: 100%
Stängd för anmälan

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Sarah Conrad

Sarah Conrad, Biträdande universitetslektor

Organisation: Tillämpad geokemi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-493478