22 meter hög ramp på Luleå Big Air

Publicerad: 18 januari 2017

Den 11 februari är det åter dags för det som blivit en riktig folkfest: Luleå Big Air. Åkare från hela landet kommer vara på plats för evenemanget, som arrangeras av studenter vid Luleå tekniska universitetet. Nytt för i år är att rampen på universitetsområdet är högre än någonsin och nu mäter hela 22 meter.

Luleå Big Air, som har blivit ett årligt och uppskattat evenemang, hålls i år den 11 februari.

Det finns aktiviteter för besökare under hela dagen, bland annat i form av isklättring, fatbike och hundspann på universitetsområdet i Luleå. Det kommer också att gå bussar för dem som vill testa på långfärdsskridskor eller skidåkning i Måttsundsbacken.

Den stora finalen och dragplåstret är Big Air, en tävling på elitnivå med klasserna alpint och snowboard, som lockar åkare från hela landet. Publiken kommer, helt gratis, att få se dem ta fart från den 22 meter höga rampen och göra hisnande volter och andra trick.

Står på ny plats

Bygget av rampen, som är fyra meter högre än i fjol, pågår för fullt. Rampen står i år på en ny plats, mellan Teknikens hus och Kårhuset.

– Det är bättre utrymme där och plats för mer publik. Vi förväntar oss 6000 besökare i år, säger Fiona Fagrell, civilingenjörsstudent vid Luleå tekniska universitetet och ansvarig för kommunikationen kring Big Air.

Big Air kommer att sändas via livestream på storbildsskärmar och på webben för nyfikna som inte kan vara på plats och följa tävlingen.

På området kommer det att finnas en utomhusbar och matservering. Efter tävlingen bjuds det på utomhus-afterski och prisutdelning. För den som vill fortsätta kvällen lång väntar också Luleå Big Air After Party.

Luleå Big Air har funnits sedan 2015 och har sett en enorm utvecklingskurva. Redan till 2016 hade antalet besökare ökat med mer än det dubbla och på två år har rampens höjd ökat med över 80 procent.

Studenter som arrangerar

Luleå Big Air arrangeras av en fristående förening bestående av fyra studenter vid Luleå tekniska universitet, som under hela året ägnar tid åt planering och genomförande av eventet.

– Just nu lägger vi i projektgruppen kring 70 timmar i veckan på arbetet med eventet, säger Fiona Fagrell.

Vid frågor, kontakta: Fiona Fagrell, tel: 0734-397618, e-post: info@luleabigair.se.

I media: