Luleå Big Air 2018 nådde nya höjder

Publicerad: 12 februari 2018

Elitåkare från hela Norden bjöd på hopp i världsklass när folkfesten Luleå Big Air gick av stapeln i lördags. Arrangemanget – som i år fått internationell tävlingsstatus – slog publikrekord med 8000 besökare under dagen.

– Det har varit helt otroligt idag! Vi har steppat upp och ställt genomgående högre krav på arrangemanget i och med att Luleå Big Air har blivit FIS–klassad via Svenska Skidförbundet. Vi slog vårt publikrekord ordentligt och åkarna, som kommit hit från hela Norden, har verkligen varit på en helt ny nivå, säger Hugo Mörtsell, marknadsföringsansvarig för Luleå Big Air och civilingenjörsstudent vid Luleå tekniska universitet.

Åkare i världsklass tävlade

Det är fjärde året i rad som studenter från Luleå tekniska universitet anordnar det som kommit att bli en av Luleås stora folkfester vintertid. Luleå Big Air är en av de största hopptävlingarna för skid- och snowboardåkare i Sverige och fick 2018 internationell FIS-status, vilket betyder att åkarna samlar rankingpoäng mot större internationella tävlingar och OS. För 15-åriga Wilma Johansson som tog hem segern i den alpina damklassen väntar härnäst tävlande i världscupen i schweiziska Silvaplana.

– Det känns jättebra att ha vunnit – det här är den bästa tävlingen jag deltagit i hittills. Alla åkarna var väldigt bra idag så jag är glad att jag landade tricket, säger Wilma Johansson som kommer från Örebro.

Även Pontus Nordström från Östersund, som vann den alpina herrklassen med en Cork 900, har världscupmeriter med sig.  

– Det är första året jag är med i Luleå Big Air men jag kommer absolut tillbaka för det här har gett mersmak. Det är fantastiskt att höra folk jubla när man landar vid publiken, säger han.  

I snowboardklassen kammade Isarr Edwinds från Island hem segern och i den för i år nya studentklassen hejade publiken fram vinnaren Louie Ekepi, som gjorde en imponerande double back flip. Kuura Koivisto från Finland fick pris för årets Sickbird – det sjukaste trickset under kvällen.

– Det har varit jättemycket folk och en suverän stämning här idag, säger expertkommentatorn Jesper ”Jeppenator” Norén, som tillsammans med snowboard- och freeski-kommentator Bollen Valencia höll igång publiken under tävlingen och gav åkarna energi innan de tog fart i den 22 meter höga rampen.   

Aktiviteter för alla åldrar

Under dagen kunde besökarna även testa på hundspannsåkning, labyrintorientering i snön, längdskidor och att gå med snöskor på djupsnön. Friluftsbutiker, lokala företag, foodtrucks och en isbar fanns på plats och Norrbottens flygflottilj gjorde en överflygning med JAS Gripenplan. Luleå Big Air blir bättre och bättre för varje år, menar arrangörerna som var nöjda med att ha lockat så mycket folk i alla åldrar.

– Vi är många som har arbetat i över ett halvår med att allt ska klaffa idag, och så får vi helt fantastiskt väder och så mycket folk på plats, säger Hugo Mörtsell.  

Om arrangemanget

Luleå Big Air, som blivit en av Sveriges största hopptävlingar för skid- och snowboardåkare, arrangeras av en fristående förening bestående av fyra studenter på Luleå tekniska universitet: Christian Uhlan, projektledare, Hugo Mörtsell, marknadsansvarig, Anton Blomdahl, ekonomiansvarig, och Erik Gustavsson, tävlingsansvarig. Luleå Big Air har funnits sedan 2015 och har vuxit stort sedan dess, från knappa 2000 besökare första året till 6000 i fjol. I år hade Luleå Big Air kring 8000 besökare under dagen, enligt arrangörerna. Livesändningen av tävlingen hade ungefär 24 000 tittare. 23 åkare var anmälda till tävlingsklasserna och 10 åkare deltog i den för i år nya studentklassen.

I media

Pressmeddelande

Taggar