Arrangorer_LTU_Big_Air_2016
Arrangörerna av LTU Big Air: Gustaf Jörnelius, Uddevalla, civilingenjör teknisk design, sektionsansvarig. Daniel Klättesjö, Kristinehamn, civilingenjör industriell ekonomi, ansvarig för företagssamarbeten och ekonomi. Fiona Fagrell, Stenungssund, civilingenjör industriell ekonomi, ansvarig för kommunikation och varumärke, samt eventområde. Emil Johansson, Luleå, civilingenjör maskinteknik, ansvarig för grafisk profil och webb. Foto: Tomas Bergman. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Mer än ett skidevent – LTU Big Air

Publicerad: 16 november 2016

En folkfest med många olika vinteraktiviteter som avslutas med en skidtävling där amatörer får tävla mot proffs – så beskriver studenten Emil Johansson evenemanget LTU Big Air.

Under LTU Big Air byggs en hög ramp mitt på universitetsområdet, omgiven av universitetets byggnader.

– Det är lite speciellt att tävlingen genomförs i urban miljö, och inte på en skidanläggning. Förra året byggde vi en 18 meter hög ramp. I år vill vi upp över 20 meter, säger Emil Johansson, student på civilingenjör maskinteknik vid Luleå tekniska universitet, som är inne på sitt tredje år som arrangör.

– Dessutom får amatörer tävla mot proffs, och kanske sina idoler. Alla ska känna sig välkomna. Det är så vi vill ha det. Vi har försökt skapa ett folkligt evenemang med många vinteraktiviteter som alla kan uppskatta, oavsett om du är skidåkare eller inte. 

Foto: Tomas Bergman
Emil Johansson. Foto: Tomas Bergman.


Ett studentprojekt i en klass för sig

Emil Johansson beskriver arbetet med LTU Big Air som en plattform för gemenskap, där studenter från olika program sluter samman och jobbar mot samma mål – helt ideellt och vid sidan av sina heltidsstudier.

– Vi gör det för vårt universitet, för Luleå som stad och för vår fina vinter som förtjänar all uppmärksamhet. Det är sjukt kul att jobba med LTU Big Air. Det är någonting som vi alla brinner för, vilket gör det ännu roligare. Vårt evenemang är ett bevis på att det inte finns några begränsningar för vilka projekt du kan driva som student på Luleå tekniska universitet.

Vill slå nytt besöksrekord

Arrangörsgruppen börjar arbetet ett år i förväg. Först några timmar i veckan, för att mot slutet jobba i princip heltid. Det är ett stort projekt och det är många delar som ska klaffa.

– Det första provhoppet är alltid lika speciellt. Att bestämma vem som ska göra det och se personen landa exakt där det var tänkt. Och sen se alla tusentals besökare strömma till – det är hur skönt som helst, säger Emil Johansson med ett leende.

– Nästa tävling vill vi dubbla antalet besökare till 6 000. Vi är redo, är du?