Hoppa till innehållet
Camilla-Justus
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Minikurser 30 - 31 mars

Ta chansen att resa till Luleå när vårvintern är som finast, 30-31 mars! Besök våra minikurser och testa hur det är att plugga på Luleå tekniska universitet. Du kan få ersättning för resa upp till 1 500 kronor och boende på hotell. Du får även uppleva en klassisk studentsittning. Minikurserna riktar sig till dig som läser på gymnasiet eller till dig som funderar på universitetsstudier – oavsett var i landet du bor.

Vi tar emot ett begränsat antal deltagare och blir det fler sökande än antalet platser gör vi ett urval. I urvalet tar vi hänsyn till bostadsort och kön för att få en spridning på deltagarna. 

Vårt minikursutbud


I år finns 14 kurser att välja mellan, du hittar dem alla nedan. I din anmälan önskar du de tre du helst vill gå. Vi kan inte garantera dig plats på de kurser du önskat, men vi försöker i den utsträckning vi kan möta dina önskemål.

Sustainable production
Att utforma framtidens hållbara produktionssystem

Dagens produktion måste bli mer hållbar. Våra produktionssystems inverkan på miljön måste minska, människor måste må bra av att jobba i systemen, och systemen måste vara ekonomiskt hållbara. Detta är en komplex uppgift – ett positivt beslut i ett område kan få negativa effekter på ett annat. I denna kurs får du prova på att ta dig an denna utmanande uppgift genom att utforma ett framtida hållbart produktionssystem.

bli en klimathjälte
Bli en klimathjälte!

Hur ska vi nå klimatmålen innan det är för sent? Här blir du president för en dag och får bestämma hur vi gemensamt ska lösa klimatfrågan. Genom denna klimatsimulering får du ansvaret för att hitta lösningar på vår tids stora fråga. Vad skulle du göra om du fick bestämma?

Branding you
Branding You: How to market yourself in a competitive world

Regardless of what you study or what you want to become, your “personal brand” is the key to your success. This minikurs, based on an actual course developed and given at Luleå Univeristy of Technology, will give you the opportunity to analyze your personal brand and begin to develop goals for both your work life and personal life. Using branding and marketing theory, this minikurs is a “voyage of self-discovery” that will get you thinking about where you are now and where you see yourself in the future, with some tools to consider using for making your personal brand stand out amongst the competition. Note: This course is given in English (but speaking Swedish with the tutor is fine).

Bygg hus
Bygg ett hus

Hur utformas hus som är bra för människor och miljön? Ett hus ska bland annat vara stabilt, energisnålt, tåla regn, motstå brand samt vara trevligt för de som vistas i det! I den här minikursen får du lära dig hur hus utformas för att möta kraven. Kursen ges av studenter från civilingenjör arkitektur. Efter ett kort föredrag får du tillsammans med andra rita och bygga en modell av ett bostadshus. Kursen avslutas med en redovisning och diskussion om det kursdeltagarna byggt.

5-TEK-2019-Luleå tekniska universitet  Foto: Alex Maxe
Digibling

Här får du möjlighet att med lite elektronik och programmering skapa ett personligt och lysande smycke som du kan bära med dig hem. Här möts kreativitet och elektroteknik för att skapa high-tech accessoarer.

Geovetenskap
Geovetenskap – från mineral och metaller till miljö, klimat och koldioxid

Vill du veta mer om vilka mineral och metaller som behövs inom förnybar vind- och solenergi och hur vi hittar dessa i naturen? Vill du veta hur utvinningen av dessa metaller påverkar miljön? Vill du veta mer om klimatförändringen och infångning och geologisk lagring av koldioxid som klimatåtgärd? Då är det här kursen för dig. Välkommen!

mikroplast
Hitta och rensa bort mikroplast i (regn)vatten

Hur kan vi identifiera de små plastpartiklarna som spolas av från gatorna när det regnar? Och hur kan vi rensa bort dem från vattnet för att skydda miljön? I den här minikursen får du analysera vattenprov för mikroplast i vårt miljölabboratorium. Du får även prova på att rena vattnet med ultrafiltreringsteknik. Den här minikursen innehållet exempel på områden som du kan få jobba med i programmet civilingenjör vattensystem och miljö.

applied AI
Hur skapar jag min egen AI?

Siri förstår vad jag säger och Google kan hitta och känna igen texter jag fotograferar med mobilen. Men hur fungerar det? Och kan en sådan AI vara farlig? I den här kursen pratar vi om AI, försöker definera vad AI är, och använda flera mobilappar med AI (ta med din smarphone). Vi ska också skapa våra egna AIs och lära oss (utan att man behöver kunna programmera) hur vi kan skapa en AI som gör vad vi vill.

Sustainable design
Hållbar design för framtiden

Design omger oss människor varje dag, det är allting runt omkring dig som inte är format av naturen själv. En del design är bra, den gör din dag enklare, roligare eller fyller dina behov på olika sätt. Annan design är mindre bra, saker som är svåra att använda, kortlivade eller på andra sätt inte bidrar till en hållbar framtid . I den här minikurs kommer du arbeta med att förändra en existerande produkt till ett designkoncept som är mer hållbart för framtiden.

reclaim
Hållbar utveckling av våra avloppssystem

Hur kan vi göra våra vatten- och avloppssystem mer hållbara? Hur kan vi sluta kretsloppet, återvinna växtnäringen i avloppsvattnet och återföra den till åkermark för matproduktion? I den här minikursen spelar vi brädspelet RECLAIM som handlar om kretslopp, sorterande avloppssystem, avloppsvattenrening och miljöeffekter. Spelet har utvecklats inom ett forskningsprojekt, är roligt att spela och man lär sig en massa om utmaningar inom hållbar utveckling! Den här minikursen innehåller exempel på frågor som du kan få jobba med i programmet civilingenjör vattensystem och miljö eller civilingenjör naturresursteknik.

Rickard Kjellgren
Lärare gör skillnad!

Träffa Rickard Kjellgren, korad till Sveriges bästa lärare (Handelskammaren, 2012). Hör honom berätta hur han motiverar och engagerar elever med humor och stort hjärta.

minikurs_mkat_normer
Normer, makt och kreativa motståndsförsök

Hur ser en norm ut? Vad har normer med makt att göra? Hur kan vi alla vara en del av att förändra normer? I denna minikurs får du möjlighet att vrida och vända på normer och dess konsekvenser genom samtal, diskussioner och övningar. Vi jobbar med att hitta kreativa lösningar och nya sätt att bända upp normernas begränsningar. Det här är ett tillfälle att prova göra skillnad, erfarenheter som kan användas både i och utanför skolan.

ambulansövning
När olyckan är framme

Under den här minikursen kommer du att få en liten inblick i vad utbildning och arbete som sjuksköterska, röntgensjuksköterska och arbetsterapeut kan innebära. Här finns flera utbildningar inom hälsoområdet vilka leder till utmanande och varierande arbeten med många möjligheter.

EarthGlobe
Satellitbilder berättar om vårt klimat

Satellitbilder är en mycket bra eller i vissa fall kanske den enda källan till kunskap om olika processer på vår planet. I denna kurs lär du dig vilka satelliter som finns och vilka möjligheter som dessa ger för att följa förändringar på jorden, framförallt förändringar som är knutna till klimatet. Efter en inledning får du själv analysera satellitbilder med hjälp av olika verktyg och enkla program som vi själva skriver.

Studenter LTU inne 51
Om Minikurser

Vad innebär deltagande på Minikurser

Kontakta oss
Vill du veta mer

Har du fler frågor om Minikurser ta gärna kontakt med oss