Hoppa till innehållet
William Höglund
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Den är en underbar möjlighet att få tid för eget skapande."

Publicerad: 10 september 2020

William Höglund är 19 år och kommer ifrån Piteå. Han går första året på gehörsbaserat musikskapande.

Vad fick dig att välja gehörsbaserat musikskapande?

– Jag gick medieproduktion på gymnasiet. Då höll jag framför allt på med film. Men ju mer film jag gjorde desto mer kände jag att jag ville göra originalmusik till filmerna. Det var en kompis som tipsade mig om utbildningen. Det som lockade var att det verkade vara mycket fokus på fritt skapande. Jag sökte med en avantgardefilm med egen musik som jag gjorde på gymnasiet och kom in.

Vad tycker du om utbildningen? 

– Den är en underbar möjlighet att få tid för eget skapande. Jag har utvecklats enormt under hela året. Vi har fått jobba med olika produktionstekniker och hur vi kan använda dem för att få fram vårt personliga uttryck. Lärarna ger oss full frihet att använda vilka metoder vi vill så länge som slutresultatet når upp till vad som krävs i uppgiften. Det finns mycket tid för självreflexion i utbildningen. Jag har lärt mig att ta in andras synpunkter under produktionsprocessen och är numer öppen för att låten kan förändras under arbetets gång.

Vad var det senaste ni gjorde på utbildningen? 

– Vi hade en skrivuppgift om ljudteknik där vi skulle redogöra för vad en viss inspelningsmetod har för styrkor och svagheter. Utöver det har vi nyligen fått framföra vad vi har arbetat på under året genom en konsert inför klassen. På grund av coronapandemin hölls konserten på länk via datorn. Det var intressant i sig att vara begränsad på det viset, att tvingas anpassa metoden efter förutsättningarna.

Vad är det bästa med att vara student på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet? 

– För mig är det lite av en sabbatsperiod där jag får tid att komma fram till vad jag brinner för. Här finns lokaler och teknisk utrustning man kan boka. Det har haft stor betydelse för mitt skapande. Det ger mig ett annat fokus än om jag sitter hemma. Lärarna är fantastiska! Det finns alltid någon som har ett svar oavsett vad man har för fråga.

Vad är det bästa med att bo i Piteå? 

– Piteå känns otroligt tryggt. Staden är det perfekta stället för att bara vara, det perfekta stället för promenader och det perfekta stället för att studera. Det är en lugn miljö fri från stress och ändå tillräckligt händelserik för att det inte ska bli tråkigt. Det är nära mellan människor och det är lätt att börja prata med folk. Jag tycker att det är en välkomnande stad.

Vad gör du på fritiden? 

– För mig smälter studier och fritid till viss del ihop. Men vid sidan av musiken gör jag fortfarande en del film. På senaste tiden försöker jag göra skrivandet till en del av min kreativa process. För att utvecklas i mitt skrivande har jag börjat läsa poesi, just nu Karin Boye. Jag tittar mycket på film. En film jag nyligen såg som gjorde intryck på mig var ”The Lighthouse”. Den påminner om vad jag själv vill uppnå med film – att ge sig in i något som är lite förvirrande och skrämmande som samtidigt fascinerar där musiken bidrar till den gåtfulla stämningen. Förutom att jobba med olika kreativa uttryck tar jag gärna promenader och joggar.

Vad vill du jobba med i framtiden? 

– Kanske söker jag en filmutbildning, antingen inom klippning eller regi. Utbildningen jag nu går kommer jag att bära med mig i resten av mitt liv; jag vill jobba med film, men musiken ska vara en viktig komponent i helhetsupplevelsen.      

Har du något råd till den som funderar på att söka utbildningen? 

– Var inte så självkritisk. Var öppen för andras idéer och förslag utan att för den skull förråda dig själv och det du vill uttrycka. Våga gå din egen väg.