Hoppa till innehållet
Jakob Levander
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jakob Levander

Publicerad: 5 december 2017

Utbildning: Civilingenjör Väg och Vatten

Hej Jakob. Du är alumn från utbildningen Civilingenjör Väg- och Vatten på Luleå tekniska universitet. Vill du berätta lite om vad du arbetar med idag och vad som tagit dig dit?

Idag jobbar jag som regionchef på WSP Byggprojektering och sitter i Stockholm men har också en grupp i Uppsala. Som regionchef har jag det övergripande ansvaret för ca 110 konstruktörer inom husbyggnad och industri. Arbetet går i stort ut på att samordna och planera för regionen på längre sikt.

Min första kontakt med yrket som byggnadskonstruktör var genom praktik och examensarbete. Min första anställning var relativt kort men jag hade en dröm om att jobba internationellt, vilket det inte fanns möjlighet till hos den arbetsgivare jag då var hos. Så efter ett byte gick det från dröm till verklighet och jag flyttade till London för att projektera en läkemedelsfabrik, sedan bar det av till Ryssland med ett projekt i Sibirien och ett projekt utanför Moskva och därefter till Portugal för ytterligare projekt. Under tiden jag var i Portugal fick jag frågan om att börja som gruppchef och det kändes spännande så jag nappade på det. Jag upplevde en otrolig kick när jag fick allt på plats och gruppen jobbade som en enhet mot samma mål men efter ett tag ville jag prova att leda en större verksamhet och genom ett byte av arbetsgivare fick jag möjligheten att gå in som avdelningschef som sedan utvecklades till den regionchefsroll jag har idag.

Har du haft nytta av din utbildning i det arbete du har idag?

Ja, i stort sett varje dag. Främst handlar det om att kunna hjälpa kunder med deras funderingar i tidiga skeden men också kunna bedöma komplexitet i förfrågningar, kunna reda ut missförstånd och skadekrav men också förstå och hjälpa medarbetare som fastnat i problemställningar och behöver komma vidare. Att ha en teknisk förståelse ser jag som en av grundpelarna för det jag jobbar med.

Vad var det bästa med att plugga på Luleå tekniska universitet?

När jag tänker tillbaka på studietiden är det främst den sociala tillvaron och de vänner som jag fick för livet som först kommer upp. Men också att lärarna var väldigt närvarande och engagerade, de var lätta att få kontakt med och tog sig tid att hjälpa studenterna även utanför lektionstid. Skolans nära samarbete med näringslivet kommer jag också ihåg som positivt. Att jag sedan efter några år i yrkeslivet förstått att LTU dessutom är väldigt respekterat inom vissa grenar av min bransch känns extra kul.

Har du några karriärtips till studenter som ska ut i arbetslivet?

Som samhällsbyggare finns det otroligt mycket att göra och det ser ut att hålla i sig lång tid framöver. Med en högre utbildning i bagaget har man alla förutsättningar för att lyckas och för att ha kul på jobbet. Dessutom genomgår samhällsbyggnadsbranschen ett teknikskifte med många spännande utmaningar runt hörnet. Så var inte rädd, våga satsa på sånt som känns lite läskigt men förstå dina begränsningar.

Hur ser du på framtiden, vad är dina planer?

Jag trivs väldigt bra med mitt yrkesval och fick jag möjligheten att välja om så skulle jag välja samma igen. Utöver alla roliga och spännande projekt jag varit delaktig i har jag haft förmånen att jobba internationellt och det skulle jag vilja utveckla mer och gärna i kombination med ledarskap. Jag ska fortsätta göra mitt bästa, lära mig nya saker och ha kul på jobbet så får vi se vart det leder framöver.

 

Taggar