Hoppa till innehållet
Liv Sandberg
Facebooks byråchef Liv Sandberg är en av årets alumner på Luleå tekniska universitet 2019. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Liv Sandberg

Publicerad: 3 september 2020

Utbildning: Magisterexamen i ekonomi

Du har en magisterexamen i ekonomi från Luleå tekniska universitet?  Vill du berätta lite om vad du arbetar med idag och vad som tagit dig dit?

Idag arbetar jag som Head of Agency på Facebook. Det innebär att jag arbetar tillsammans med ett team som ansvararar för Facebook’s relationer med reklam- och mediebyråer. Vi utbildar och inspirerar dem kring hur de ska använda våra plattformar på bästa sätt för att skapa affärsnytta för sina kunder, som ofta är några av Nordens största annonsörer och varumärken.

Jag började arbeta med marknadsföring- och mediefrågor direkt efter mina studier vid universitet. Jag har alltid varit intresserad av hur kommunikation och starka och relevanta varumärken kan hjälpa företag att lyckas och växa.

Min resa började på kundsidan för att sedan växla över och blev konsult på en mediebyrå. Allt som allt stannande jag i 17 år inom det byrånätverket. Jag började som junior projektledare och slutade som Sverige VD. Jag gjorde även några år på mediesidan då jag jobbade med researchfrågor och nu är jag som sagt på techbolag och byråerna är mina kunder och partners.  Cirkeln är sluten.

Har du haft nytta av din utbildning i det arbete du har idag?

Absolut! Min utbildning har gett mig en grund att stå på i allt från ekonomifrågor och omvärldsanalys till mer specialistkunskaper. En viktig erfarenhet från skolan var också att lära sig ta in mycket information och förstå övergripande sammanhang.

Vad var det bästa med att plugga på LTU?

Jag uppskattade den fina gemenskapen och kulturen bland studenterna mycket. Självklart var det viktigt att ha duktiga och engagerade lärare och jag är mycket glad över att jag har kontakt med några av dem fortfarande. Jag trivdes även mycket bra att bo i Luleå, en stad som erbjuder mycket att göra på fritiden. Allt från skidåkning i Kåbdalis på vintern, en underbar vårvinter och närheten till havet på sommaren.

Har du några karriärtips till studenter som ska ut i arbetslivet?

Nedan är mina 8 viktigaste tips

  • Försök att vara snäll mot dig själv och andra. Med vänlighet bygger du långsiktiga relationer. Men relationen till dig själv är minst lika viktig.
  • Om möjligt försök finna ett jobb som du verkligen känner passion för. Det är en gåva att känna att det är kul att gå till jobbet varje dag.
  • Var beredd att arbeta hårt för att nå dina mål – ingenting kommer gratis.
  • Gå utanför din komfortzon så ofta som möjligt- det är där utveckling sker
  • Vårda ditt nätverk och ge mer än du tar
  • Försök att välja din chef – hen kommer att vara viktigt för din utveckling
  • Hitta din wing-person – någon som kompletterar och utmanar dig men som du också har kul tillsammans med
  • Sluta aldrig att lära – fortsätt vara nyfiken och aktiv och att söka ny kunskap

Hur ser du på framtiden, vad är dina planer?

Jag vill fortsätta jobba med mina grymma kollegor mot vår vision att bli byråernas viktigaste och mest värdefulla partner. Jag ser fram emot en händelserik höst där vi förhoppningsvis kommer kunna hjälpa företag ur en krisfylld vår och sommar. Men också en höst där vi kommer ha fortsatta utmaningar iom att många arbetar hemifrån vilket innebär nya sätt att mötas och göra affärer.

Och till sist, Facebook är bland de arbetsgivare som står högst upp på listan hos många av våra studenter. Kan du ge något ”insider-tips” till våra studenter om vad som krävs för att jobba hos er?

På facebook finns otroligt många olika roller – en gemensam nämnare bland oss som jobbar här är att vi brinner för att sammanföra människor via digitala kanaler och att skapa ett positivt klimat för företagande.