Hoppa till innehållet
Joakim Jakobsson

”Luleå kom att växa till något större än bara en tillfällig hållpunkt”

Publicerad: 14 mars 2019

Joakim Jakobsson är 25 år och läser till statsvetare, efter att först ha läst till ämneslärare i några år. Han säger att åren har flugit förbi sedan han började studera på Luleå tekniska universitet.

Vad fick dig att välja att läsa statsvetenskap?

– Jag studerade faktiskt till ämneslärare tidigare och avbröt den för att skola om mig till statsvetare. Detta efter att ha spenderat ett par år i kårledningen med studentpolitik som huvudsaklig arbetsuppgift. Jag fick helt enkelt mersmak för politik och ville fördjupa mig i politiska system, institutioner och implementering av policy. Hur styrs egentligen Sverige? Varför utvecklas politiken som den gör? Och vilka bestämmer egentligen över utfallet av lagar och regler? Det är frågor som jag ville få svar på när jag sökte in. Jag har inte ångrat mitt val att skola om mig en enda gång sedan jag började den här utbildningen.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag tycker att den är bra. Hittills har jag inte stött på en kurs eller moment som känns omotiverad eller där jag inte gått från lärtillfället med ny kunskap. Programmet är helt klart genomtänkt och bearbetat av mycket begåvade individer. Det finns en klarröd tråd som syr ihop hela utbildningen.

Vad gör ni just nu på utbildningen?

– I dagsläget fördjupar vi oss i statsvetenskapliga teorier med inriktning på street-level bureaucracy och public opinion. Vi håller också på att skissera ett forskningsprojekt där det centrala i övningen är att fundera igenom hela forskningsuppgiften, från början till slut, och resonera kring de metodproblem som kan uppstå längs vägen.

Vad var det som lockade med Luleå?

– Min initiala plan var att läsa någon helt annanstans, men jag landade i Luleå av bekvämlighetsskäl. Jag kommer ihåg att jag tänkte att jag skulle läsa mitt första år i Luleå för att sedan avsluta min utbildning någon annanstans. Detta var sex år sedan nu. Luleå tekniska universitet kom att växa till något större än bara en tillfällig hållpunkt och idag identifierar jag mig som en lulebo fullt ut.

Vad är det bästa med att vara student vid Luleå tekniska universitet?

– Luleå tekniska universitet har en förmåga att välkomna individer. Studenterna här är otroligt tillmötesgående och välmenande, det finns inte ett sammanhang där man inte är välkommen. Det finns en grupp, aktivitet eller engagemang för alla. Jag har själv engagerat mig i en uppsjö av olika aktiviteter, från att välkomna de nya studenterna vid studiestarten till att arbeta med studentpolitiska frågor som studentbostäder. På Luleå tekniska universitet är man del av en stor familj där vi tar hand om och hjälper varandra till ett bättre studentliv. Här är det inte heller långt mellan student och lärare. Det går alltid att söka upp sina lärare om man har frågor eller bekymmer med sina uppgifter och i nio fall av tio blir man också mottagen med öppna armar.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Luleå är en trevlig medelstor stad. Det mesta man kan vara intresserad av finns tillgängligt oavsett om det är kultur- eller sportrelaterat. Det finns bra restauranger och mysiga caféer att spendera sin tid på. På sommaren finns det möjlighet att leva ett skärgårdsliv och på vintern är skidåkningen inte långt borta.

Vad gör du på fritiden?

– I dagsläget kollar jag mycket på hockey. Det går ju väldigt bra för Luleå hockey i både SHL och SDHL så det är kul att följa dem. I övrigt är jag engagerad i diverse studentföreningar och har ett stort intresse för spännande öler i olika stilar.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Det finns många olika verksamheter som jag kan tänka mig att arbeta i. Regeringskansliet vore ett spännande alternativ, Skolverket ett annat. Men om jag skulle få möjligheten hade jag definitivt velat gå en forskarutbildning och vidareutveckla mina kunskaper och forma en expertis.

Har du några råd till den som funderar på att söka programmet?

– Gör det. Ta steget och sök programmet. Det är inte förrän du testar något som du kan veta helt säkert om det är något för just dig. Statsvetenskap är ett roligt och enormt lärorikt ämne. Ingen tid som läggs på en utbildning bortkastad tid. Även om det skulle visa sig att just statsvetenskap inte är en utbildning för dig finns alla möjligheter i världen att skola om sig. Tre år och till och med fem år flyger förbi när man har roligt, och jag kan garantera att du kommer ha en rolig studietid vid Luleå tekniska universitet. Mitt andra råd är att lägga tid på att identifiera en studieteknik som fungerar för dig. Universitets- och högskolestudier är egentligen inte så svårt. Det svåra är att hitta en fungerande studieteknik och hålla sig disciplinerad trots alla roliga aktiviteter.