Hoppa till innehållet
Max Thorné
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Man får en bra kombination av både teknik och företagande."

Publicerad: 9 september 2020

Max Thormé är 23 år och kommer från Halmstad. Han läser till civilingenjör inom industriell ekonomi med inriktning innovation och strategisk affärsutveckling. Max Thormé lyfter gärna fram de goda möjligheterna att studera utomlands inom ramen för programmet.

Vad fick dig att välja industriell ekonomi?

– Jag har alltid velat plugga till civilingenjör, men jag har ingen i min närhet som är civilingenjör som jag kunde fråga vad det egentligen innebär. Därför valde jag till att börja med att läsa öppen ingång. Det innebär att man under ett år prövar på de olika inriktningar som finns inom civilingenjör. Jag fastnade för industriell ekonomi eftersom man får en bra kombination av både teknik och företagande. I framtiden vill jag även bli någon typ av ledare där jag får utveckla andra. Sådant lär man sig i industriell ekonomi.

Vad tycker du om utbildningen i industriell ekonomi?

Den är fantastisk! Du börjar första året med mycket teori. Det gäller att ta sig igenom matten. Men det är lätt att hålla motivationen uppe eftersom man redan under andra året får skräddarsy utbildningen efter eget intresse genom tekniska profiler. Själv valde jag profilen Digitala system där man bland annat får lära sig om programmering. Senare under utbildningen arbetar man mer praktiskt genom företagssamarbeten och riktiga case, vilket gör att utbildningen bara har blivit roligare och roligare, men samtidigt mer utmanande. Inför de två sista åren väljer man en av fyra masterinriktningar, där jag nyligen har avslutat min första kurs inom innovation och strategisk affärsveckling. En annan bra grej är att det finns goda möjligheter att studera utomlands. Själv var jag en termin i Singapore. Jag kan varmt rekommendera utlandsstudier. Det är bra med miljöombyte och att få nya perspektiv. Terminen utomlands fick mig att utvecklas något enormt, en möjlighet jag är tacksam för att jag fick. Mer än halva klassen åkte utomlands och det var intressant att se hur dynamiken i klassen hade förbättrats när alla var tillbaks igen.

Vad var det som lockade med Luleå?

– Luleå är ungefär av samma storlek som min hemstad Halmstad. Det är alldeles lagom stort för mig. Jag ville flytta långt hemifrån för att starta mitt eget liv och utvecklas. Jag hade aldrig varit i Luleå innan jag flyttade, men jag känner många som talade gott om staden. Eftersom jag är från södra Sverige saknar jag snö och möjligheten till vintersport. Mina förhoppningar infriades. Här kan du åka längdskidor men även hänga med på resor till alpinorter som anordnas av studentföreningar. Efter att ha spenderat en sommar i Luleå kan jag intyga att även den är överraskande bra. Det är många soltimmar och inte alls särskilt kallt. Luleå har dessutom en fantastiskt vacker skärgård.

Vad är det bästa med Luleå tekniska universitet

– Alla likasinnade studenter. Nästan alla kommer från olika delar av Sverige och måste därför lära känna nya människor. Andelen studiesocialt engagerade studenter är högre än vid något annat större svenskt lärosäte med teknisk inriktning. Sammantaget gör det att vi har en otroligt bra gemenskap vid Luleå tekniska universitet. Själv har jag varit engagerad i Sektionen för industriell ekonomi där jag bland annat hållit föreläsningar om utbytesstudier, arbetat med sociala medier och varit delaktig på många festligheter. Det finns även många andra föreningar där jag under senare tid arbetat som studentkonsult, där jag fått möjlighet att hjälpa föreningar och företag i Luleå med affärsutveckling. Mina engagemang har varit oerhört lärorika. De förbereder mig inför arbetslivet. Lärare och annan personal på universitet har bidragit starkt till att jag trivs så bra. Mitt nuvarande mål är att bli klar med min femåriga utbildning på fyra år, vilket studievägledarna har möjliggjort genom att vara tillmötesgående och hjälpsamma.

Vad gör du på fritiden?

– En stor del av min fritid ägnar jag åt föreningsengagemang vilket blir som en del av min utbildning även om jag inte får högskolepoäng för det. Annars tycker jag om att åka längdskidor och att resa. Nu under sommaren när jag inte arbetar åker jag runt och träffar studiekompisar på deras hemorter. Som student vid Luleå tekniska universitet lär du känna folk från hela Sverige. Jag har nyligen hälsat på kompisar i Göteborg och i Växjö där vi bland annat spelat golf, klättrat i berg och fiskat.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag vill bli managementkonsult på en av de större firmorna. På så vis får jag möjligheten att arbeta i en utmanande miljö med många olika människor och chansen att lära mig mycket om olika branscher. Lite senare har jag förhoppningsvis hittat en bransch som jag gillar där jag kan specialisera mig och skapa stort värde för medarbetare, företag och hela samhället.

Vad har du för råd till den som funderar på att söka till industriell ekonomi?

SÖK SÖK SÖK!! Jag var otroligt nervös. Jag hade ingen aning om vad det skulle innebära och hur jag skulle klara att flytta 150 mil hemifrån. Men det sociala ordnar sig. Du kommer att bli lika väl mottagen som jag av de studenter som anordnar introduktionsveckorna. Om du märker att industriell ekonomi inte är något för dig är det bara att byta till något annat. Det värsta som kan hända är att du blir en erfarenhet rikare, du förlorar alltså ingenting på att testa. Du behöver inte heller förbereda dig en massa innan du börjar plugga, allt ordnar sig och studiemotivation kommer med alla fantastiska människor man har runt omkring sig. Däremot kan det vara bra att i god tid ordna med bostad, det är ett orosmoment som man bara vill få klart. För egen del bor jag i studentlägenhet. Det passar mig utmärkt. Det är nära till universitetet och till andra studenter som jag kan göra spontanbesök hos.