Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Lada Egolaeva. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Oerhört utvecklande utbildning"

Publicerad: 2 mars 2018

Lada Egolaeva studerade på Rockmusikerinriktningen mellan 2015-2019. Hon kommer ursprungligen från Umba i Ryssland men har bott i Sverige i snart 10 år.

Hej, vem är du?

– Jag är en pianist/keyboardist med många år av klassiska studier bakom mig men som nuförtiden spelar de flesta afrogenrerna. Jag gick klassiska linjen ett år, sedan en förberedande kurs som heter Frilans här på skolan och kom in på Rockmusiker år 2016.

Varför läser du musik, kandidat?

– Jag tycker att det är en utmanande och oerhört utvecklande utbildning som passar mig perfekt. Min linje (Rockmusiker) fokuserar mycket på ensemblespel och liveframförande vilket jag tycker kan vara bland det roligaste som finns i musikväg. Jag känner verkligen att jag har valt rätt.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att ha möjlighet att spela så mycket och med så otroligt duktiga medmusikanter som finns här på skolan. Att ha så pass inspirerande och kunniga lärare som verkligen är proffs på det de gör.

Vad är det mest utmanande?

– Ibland är det lätt att hamna i en sorts tankebubbla när man bor i en liten stad, går på en liten skola och känner alla andra. Det utmanande är nog att försöka tänka utanför den bubblan så mycket som möjligt.

En annan utmanande grej är att behålla lugnet när man blir förbisedd som Piteåstudent när det gäller viktiga beslut som tas uppifrån.

Hur är det att plugga på universitetet?

– Det är roligt och givande. Det bästa med skolan är andra studenter som man kan samarbeta med (samarbeten går långt över linjegränserna, man kan göra projekt med media- och danselever också) och fantastiska lärare. Man lär sig extremt mycket och skaffar fantastiska vänner.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Alla är väldigt olika, men jag gissar på att topp 4 grejer bland de flesta skulle vara: öva, spela tv-spel, umgås med kompisar, klappa katt! (många katter på Ankars!)

 Har du några tips till den som vill plugga musik, kandidat?

– Ta reda på vad det är du vill göra med ditt musicerande! Vill du spela in i studio? Eller spela live? Eller snöa in dig på en specifik genre? Stressa inte in dig på en linje, ett vanligt tips brukar vara att gå minst ett år folkhögskola innan man bestämmer sig för att plugga på universitet. Är du osäker på vad du vill göra men känner att du vill ta reda på det i en härlig miljö och lära känna lärarna och de som redan går på skolan - gör som jag, gå frilans! För mig var det en superrolig och lärorik tid.