Hoppa till innehållet
Emma Sandberg
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Utbildningen genomsyras av ett normkritiskt perspektiv"

Publicerad: 10 september 2020

Emma Sandberg är 24 år och kommer från Kalix. Hon läser grafisk design, konstnärlig kandidat på det tredje och sista året.

Vad fick dig att välja grafisk design?

– Jag ville göra något kreativt och börja plugga på universitet.

Vad tycker du om utbildningen?

– Det som är bra är att jag uppfattat den som bredare än många andra grafiska utbildningar. Istället för att fokusera på ett område får vi lära oss allt från utställningsdesign, till informationsdesign till grafisk design för en produkt. Vi jobbar med layout och typografi i alla former, långa texter, tidningsuppslag, posters och vi utmanar uppfattningen att grafisk design bara är reklam och tryckta posters. Vi läser semiotik vilket handlar om studiet av teckens betydelse, både bokstäver och andra symboler, samt hur dessa fungerar i samhället. Utbildningen genomsyras av ett normkritiskt perspektiv, vi får reflektera och skriva om vår egen arbetsprocess och mycket av utbildningen är projektbaserad.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Just nu har vi vår examensutställning på Kulturens hus i Luleå. Vi har själva fått välja en samhällsviktig frågeställning och jobbat utifrån den. Mitt projekt handlar om ME – en allvarlig, kronisk multisystemsjukdom där nervsystem, immunförsvar och energiproduktion är påverkade. ”Trött” är ett dåligt ord för att beskriva hur det känns när ens kropp egentligen stänger ner och du bland annat får svårt att gå. Man lever också med en svår smärta som inte syns utanpå.

Vad var det som lockade med Luleå?

– Jag har studerat några år i Stockholm och det fick mig att sakna lilla lugna Norrland. När jag var liten var Luleå min närmsta ”storstad”, idag kan jag se Luleå från båda perspektiv. Jag anser att den är en lagom stor stad som kan erbjuda mycket på en liten yta. Dessutom ett lugnare flyt med färre invånare.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Jag tror att en rolig studietid skapas av sig själv om man söker sig till de aktiviteter som lockar. Själv har jag sjungit i Kvinnokören EMBLA och med dem fick jag en fin gemenskap. På campus finns också STUK – en nattklubb och restaurang för studenterna. Jag minns nolleperioden som väldigt kul och välkomnande. Under nolleperioden introduceras de nya studenterna till studentlivet av de studenter som redan har pluggat ett tag på LTU.  

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Närheten till Norrbottens lugna och fina natur. Jag kan varmt rekommendera ett besök till Kukkolaforsen i Haparanda där man kan prova på forsränning och ta del av traktens historia samt Vassholmen i Kalix som har en väldigt vacker flottbro. I Luleå stad finns mycket för den som är kulturintresserad, till exempel Norrbottens museum och Norrbottensteatern. För den sportintresserade finns Luleå hockey, och Luleå basket har ett av Sveriges bästa lag på damsidan. Jag tycker att det finns något i den norrbottniska kulturen som gör det lättare att komma in i samhället, när man förstår sig på den. Det finns en rättframhet och ärlighet här uppe som jag uppskattar för nära relationer.

Vad gör du på fritiden?

– Jag tycker om att måla och kolla på serier.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag har startat ett eget företag som levererar tjänster inom grafisk design och film. Jag har också startat ett nätverk för filmarbetare i Norrbotten. Syftet med nätverket är att främja filmarbetare i Norrbotten samt att belysa rättighetsfrågor vad gäller bland annat kön och regional utveckling. Jag hoppas att jag kan stanna kvar i Norrbotten och få möjligheter till att utveckla och bidra länets näringsliv och skapa fler jobbmöjligheter. Det vore också kul att ta hit fler animerade familjefilmer.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– För att komma in på programmet måste man göra ett arbetsprov. Jag tror det är viktigt att du förklarar för antagningsjuryn vilka kvaliteter du har. När jag sökte uttryckte jag att det här kan jag åstadkomma utan att kunna någonting. Vad kommer jag kunna göra med de verktyg som utbildningen ger mig? Jag kan också rekommendera att kolla på Youtube för att få en bild av grafisk design och kanske lära dig något inför arbetsprovet. Om du vill jobba med något som handlar om hur man bäst förmedlar ett budskap och påverkar samhället så är grafisk design utbildningen för dig.