Hoppa till innehållet
jessica alexandersson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag gillar friheten med online-lektioner"

Publicerad: 13 mars 2020

Jessica Alexandersson har under utbildningen på hälsovägledarprogrammet startat ett företag tillsammans med två klasskamrater. Samtidigt vill hon ägna sig åt forskning efter studierna.

Hej, vem är du?

– Jag fyllde nyss 30 år, jag är från Borås och kom hit till Luleå 2012 för att plugga rymdteknik. Efter ett par år kände jag att civilingenjör inte var rätt val för mig, så jag började jobba i butik istället. Det var under den tiden som jag kom på att jag ville arbeta med min egen hälsa. Jag är jätteglad att jag valde att hoppa på det här programmet.

Vad var det som lockade dig till att börja läsa till hälsovägledare?

– Jag ville lära mig mer om hälsa, för egen del, men också för att jag ville inspirera andra i min närhet till att bli mer hälsosamma. Ju längre jag har gått här på utbildningen desto mer har jag insett att jag vill arbeta med människor och hälsa, gärna genom att fortsätta med forskning inom området.

Hur är det att läsa på distans?

– Jätteskönt! Jag kan bestämma när, var och hur jag ska plugga. Om man jämför med tidigare år då jag studerat på campus har jag nu möjlighet att planera min studietid och mina fritidsaktiviteter på ett annat sätt. Jag gillar friheten med onlinelektioner. Det är skönt att kunna sitta hemma i pyjamas och ha lektion. Fast jag gillar ändå campusveckorna som vi har, det är roligt att träffa alla klasskompisar.

Vad är roligast med utbildningen?

– All praktik, verksamhetsförlagda studier, VFS. Vi har det i princip i varje kurs, allt från en dag till en längre period. Var vi ska vara är inte bestämt, vi får välja själva, men vi vet att vi ska ha ett visst antal timmar. Själv har jag bland annat varit på spa och masserat, jag har också hållit hälsosamtal och varit personlig tränare. Tillsammans med tre andra klasskompisar var jag på en dagverksamhet och höll i ett hälsoprojekt. Det var jätteroligt. Vi genomförde massage, höll en kostföreläsning och ledde fysisk aktivitet. I projektkursen skapade vi också en affärsidé, efter den kursen startade vi ett företag som LTU Business hjälpte oss med.

Vad är mest utmanande?

– Det gäller att kunna planera och vara disciplinerad. Om man inte är det kan det blir det en utmaning.

Hur är campusveckorna på universitet?

– De är väldigt lärorika. Ibland hade jag velat ha mer lektioner på campus. Det är jättekul att träffa de andra i klassen. Vi har blivit så sammansvetsade trots att vi inte träffas så ofta.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Jag vill fortsätta plugga och börja forska, jag brinner för att lära mig nya grejer. Samtidigt vill jag fortsätta med det företag som jag har startat med två andra tjejer nu under utbildningen, jag ser det som att forskningen och företaget går hand i hand. I företaget jobbar jag som hälsovägledare. I framtiden vill jag starta stora hälsoprojekt och hålla workshops, det är kul. Till forskningen är det minst fyra års studier på halvfart, då kan jag arbeta i företaget samtidigt.

Vilka tips och råd vill du ge till någon som funderar på att söka in på hälsovägledarprogrammet?

– Disciplin i studierna. Ligg hellre före än efter, då blir det inga problem ifall man blir sjuk eller om det inträffar något oväntat. Det är jättekul att man får lära sig mycket om sig själv som person men också hur man samtalar med människor, det har man alltid användning av.