Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Som lärare är du aldrig färdig"

Publicerad: 20 september 2017

Matilda Viitala studerar på grundlärarprogrammet åk 4-6. Hon är 34 år gammal och bor i Uleåborg, Finland.

Vem är du?

– Jag är en svensk tornedaling som bor i den vackra staden Uleåborg i Finland. Jag är trebarnsmamman som gillar när det händer mycket omkring mig. Natur, löpning, konst och läsning tillhör mina favoritsysslor.

Varför läser du grundlärarutbildningen?

– Som lärare är du aldrig "färdig" utan behöver vara i ständig utveckling vilket lockade mig till läraryrket. Jag har prövat på många yrken och trivts i många av dem, men alltid upplevt en stagnation i hur mycket man kan lära sig. Som blivande lärare tror jag aldrig jag kommer uppleva att jag inte kan utvecklas mer. Utöver detta tycker jag om skolan som arbetsplats eftersom det är en händelserik mötesplats.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att jag vecka för vecka kan se hur jag utvecklas, lär mig nya saker, möter nya tanker och därmed närmar mig min blivande roll som lärare. Att jag dessutom har så fantastiska studiekamrater gör utbildningen ännu roligare! Vi "träffas" varje vecka via nätet, utöver lektionstid för att lära oss tillsammans. Detta trots att vi är utspridda över hela Sverige och Finland!

Vad är det mest utmanande?

– Då jag går utbildningen på distans så ligger utmaningen i att jag ibland saknar att träffas fysiskt. Speciellt om man behöver kämpar med någon del av studierna så är det fysiska mötet med såväl studiekamrater och lärare viktigt.

Hur är det att plugga på universitet?

– Lyxigt men fattigt! Fantastiskt lyxigt att få lära sig, utvecklas och möta nya utmaningar. Jag stormtrivs och är så tacksam för att jag får möjligheten att utbilda mig, det är en ynnest!

Hur är det att läsa på distans?

– Att utbildningen går på distans är det som gör det möjligt för mig att gå utbildningen. Jag är positivt överraskad av distansutbildningen då jag trodde att jag skulle uppleva ensamt att till största del plugga hemifrån. Jag kan dessutom maxa mina dagar då jag gör allt hemifrån och behöver inte äga tid i rusningstrafiken. Inneveckorna på campus är intensiva och roliga och alltid efterlängtade!