Valdrina_Kastrati_LTU
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Utbildningen är det roligaste jag gjort"

Publicerad: 16 mars 2017

Valdrina Kastrati sitter ofta och pluggar i pyjamas, men längtar efter veckorna på universitetet i Luleå. Då får hon träffa sina nya tre bästa vänner och göra praktiska övningar.

Hej, vem är du?

– Hej, jag heter Valdrina och är en 21-årig tjej som bor i Malmö och pluggar till röntgensjuksköterska på distans vid Luleå tekniska universitet.

Varför har du valt att läsa till röntgensjuksköterska?

– Jag har alltid varit intresserad av vården och att hjälpa människor men är en känslig person och blir väldigt lätt rörd, vilket höll mig tillbaka från att arbeta inom ett yrke som jag älskar. När jag fick mer kunskap om röntgensjuksköterskeyrket, om den viktiga rollen en röntgensjuksköterska har i patientens hälsa med korta mötena samt fler patienter om dagen fick det mig att känna att detta yrke är något för mig.

Varför valde du Luleå tekniska universitet?

– Distans utbildning till röntgensjuksköterska finns faktiskt bara i Luleå. Det var anledningen till att jag valde just Luleå tekniska universitet och jag är så glad att jag gjorde det. Jag trivs jättebra här!

Hur är det att läsa på distans?

– Så skönt! Jag planerar min egen tid och hur mina dagar ska se ut, men jag tror det bästa av allt är att sitta framför datorn, vara med på seminarium eller föreläsningar i pyjamas.

Vad tycker du om inne veckorna på universitet i Luleå?

– Det är väldigt mycket att göra men vi hinner lära oss mycket mer på dem få dagar vi är här eftersom vi får träffas och diskutera med varandra live. Sen har vi också mycket praktiska moment när vi är i Luleå och det längtar vi till extra mycket.

Vad är roligast med utbildningen?

– Jag tycker det är extremt fascinerande hur distans utbildning kan föra ihop en hel klass från alla kanter i Sverige. Jag tackar utbildningen och speciellt mycket Luleå för mina tre bästa vänner, en bor i Halmstad, en i Göteborg och en i Gävle. Campus veckorna för oss samman och vi längtar varje gång lika mycket inför nästkommande campusvecka i Luleå.

Vad är mest utmanande?

– Det är inte särskilt motiverande att kunna ta sig upp varje dag för att sitta och plugga själv. Det kan vara jättejobbigt. Ibland kan friheten man har över sin egen tid ta över.

Hur viktig är den verksamhetsförlagda utbildningen och fältstudier?

– Jätteviktiga! Mina fältstudiedagar hjälpte mig att se hela bilden av vad en röntgensjuksköterska gör, vilket motiverade mig att fortsätta studera vidare. Verksamhetsförlagda utbildningen är ännu roligare för då får vi sätta alla våra teoretiska kunskaper i test.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Jag längtar att börja jobba så snabbt jag kan. Jag visste aldrig att jag skulle tycka om detta yrke så här mycket. Allt jag är intresserad av nu är forskning av nya röntgenmaskiner och röntgennyheter för kommande åren. Vem vet, jag kanske väljer att forska eller fördjupa mig i någon särskild maskin.

Vad skulle du ge för tips och råd till den som funderar på att söka utbildningen?

– Sök! Jag lovar att du inte kommer att ångra dig! Detta är det roligaste jag har gjort och det är så mycket mer som väntar på oss där ute i arbetslivet.

– Men tro inte att det är enkelt på grund av att det är en distansutbildning. Det krävs att du är villig och har disciplin för att lyckas.