Hoppa till innehållet
Peter Carlsson, Northvolt

”Det är ett riktigt bra universitet”

Publicerad: 18 november 2019

Sedan Peter Carlsson tog examen vid Luleå tekniska universitet har han gjort en snabb karriär via en rad chefstjänster, bland annat som inköps- och logistikchef på Tesla i Silicon Valley. 2016 grundade han företaget Northvolt som ska tillverka batterier till elbilar.

Han tog examen 1993, civilekonom inriktning produktions- och kvalitetsstyrning. Numera bor Peter Carlsson i Stockholm och är vd för Northvolt.

Kan du berätta om din karriär?

– Åren 1993- 1995 var jag kvalitetschef på Kami. Sedan blev jag  ansvarig för leverantörskvalitet på Ericsson under åren 1995-1999, och blev därefter inköpschef på Ericsson 2000-2003. Åren 2004- 2007 var jag produktchef och Head of supply chain på Sony Ericsson. Sedan bytte jag till företaget NXP i Singapore, där jag jobbade som SVP Supply chain 2007-2011. Efter det kom jag till Tesla 2011-2015 och arbetade som Head of Supply chain and operations. År 2016 grundade jag Northvolt som jag är vd för i dag.

Vad tror du är grunden till dina framgångar?

– Jag har fyra punkter som jag håller mig till:
Aldrig ge upp.
Bygga starka team runt mig.
Främja energi och motivation.
Arbeta hårt och fira teamets framgångar.

Du har utnämnts till årets alumn 2015 vid Luleå tekniska universitet. Vad tänker du om det?

– Att jag blev väldigt hedrad.

Vad tycker du är bra med LTU. När du utsågs till årets alumn 2015 sa du:  ”Jag har alltid varit stolt över mitt universitet”. Kan du utveckla det?

– Jag lärde mig jättemycket och hade fantastiska studentår i Luleå. Jag tycker att Luleå tekniska universitet gör rätt som jobbar med att bli starkt i vissa nischer och det är ett riktigt bra universitet.

Vad vill du säga till alla som funderar på vilken universitetsutbildning som de ska söka?

– Sök det du är passionerat intresserad av och välj utbildningar som har duktiga och pedagogiska professorer.

Och vad rekommenderar du studenterna att tänka på under utbildningstiden? 

– Att uppleva allt som ett universitet har att erbjuda. Kunskap är ju viktigt, men även teknik för hur du själv hanterar stora mängder information. Sedan är nätverk, intresseföreningar och studentliv betydelsefulla ingredienser som gör studentåren fantastiska och som man har nytta av senare i sin karriär.

Nu är du i full färd att bygga upp Northvolt i Skellefteå, en jättelik fabrik för litiumjonbatterier för elbilar. Kan det bli aktuellt att rekrytera personal som utbildat sig vid Luleå tekniska universitet?

– Vi hoppas att många Luleåstudenter är intresserade av att jobba i en av världens mest avancerade produktionsanläggningar i Skellefteå. Vi kommer att behöva väldigt många olika yrkesroller, allt från ingenjörer till administratörer.

Taggar