NASA - offpiståkning - föreningsliv
Studenterna Hannah Petersson, civilingenjör rymdteknik, Peyda Hirori, civilingenjör industriell ekonomi och Simon Anderson, psykologi kandidat och ekonomi kandidat. Foto: Tomas Bergman. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

NASA, offpiståkning och föreningsliv

Publicerad: 19 november 2018

Studietiden är en unik period i livet där du förutom ny kunskap får nya vänner och nya upplevelser. Genom att balansera studier och fritid får du energi till båda delarna.

Studenterna Hannah Petersson, Peyda Hirori och Simon Anderson, berättar här om sina upplevelser; från NASA:s forskningscenter i USA till engagemanget i en studentförening, och givetvis om den magiska vintern i Luleå. Dessutom bjuder de på några tips.

"Det var en otrolig upplevelse att jobba på NASA"

Att göra exjobbet på NASA är förmodligen en dröm för de flesta studenter på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik. Den drömmen blev verklighet för Hanna Petersson som just avslutat sitt examensarbete på NASA Ames Research Center i San Francisco.

– Det var en helt otrolig upplevelse att få jobba med så många smarta människor. Mina kollegor och chefer på NASA tillhör de främsta experterna på sina områden, och att få lära sig från dem var verkligen ett privilegium. Jag fick exempelvis hälsa på hos olika avdelningar där de forskar på kvantdatorer eller tittar på hur vindarna rör sig i atmosfären, det var väldigt intressant.

Ett av många minnen hon tar med sig från tiden på NASA är när de gjorde fälttester på en ny sorts robot som kan landa på Mars eller någon av solsystemets månar.

– Vi höll till på ett område som kallas Roverscape vilket är en stor utomhusanläggning för att testa landfarkoster. Miljön är byggd för att bland annat efterlikna ytan på Mars. Det var häftigt att få vara där och testa olika robotar och farkoster.

Till den som funderar på att läsa civilingenjörsutbildningen i rymdteknik har Hannah ett råd:

– Många är nog rädda för att det inte finns jobb, men rymdindustrin är ganska stor både i Sverige och utomlands. Var inte rädd för att söka dig till det du vill göra, att lära sig mer om rymden är jättekul!

"Det finns många föreningar att engagera sig i"

Peyda Hirori från Linköping läser femte året på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. Han lyfter fram gemenskapen, friluftslivet och föreningslivet som de bästa sakerna med Luleå tekniska universitet. Peyda Hirori bidrog själv till föreningslivet genom att under ett år vara ordförande i föreningen IAESTE Luleå. IAESTE står för the International Association for the Exchange of Students for Technical Experience.

– IAESTE är en fantastisk internationell organisation som gör att studenter vid Luleå tekniska universitet kan få betald praktik överallt i världen. Här i Luleå tar vi emot internationella praktikanter, kontaktar företag och umgås. Det är både kul och lärorikt att vara en del i det.

– För studenter som är motiverade finns det många föreningar att engagera sig i och det finns massor att göra. Det här är också en bra plats för att växa som person och få nya vänner.

"Vintern uppe i norr är magisk"

Simon Anderson från Göteborg läser till dubbla examen, kandidat i psykologi och kandidat i ekonomi. Han ser en naturlig koppling mellan ämnena.

– Ibland förstår jag knappt hur jag får ihop det men så länge jag är ärlig mot mig själv och sätter upp rimliga mål klarar jag av det. Jag tycker psykologi och ekonomi, då främst marknadsföring, är områden som kompletterar varandra bra. Marknadsföring handlar till stor del om möten mellan människor.

Just människorna är det som Simon Anderson tycker är det bästa med att studera vid Luleå tekniska universitet.

– Bjud på dig själv så kommer du lära känna underbara människor från hela Sverige. De två år jag varit här har verkligen gått fort och det beror mycket på alla fina möten och skratt som skapas varje dag!

En stor anledning till att det blev Luleå tekniska universitet förklaras av Simons stora intresse för att åka snowboard.  

– Jag älskar snön och framförallt när snowboarden plockas fram för att dundra ner i en orörd offpistbacke! I år har det varit perfekta förhållanden och en obeskrivlig mängd snö, det kändes som att gå runt i ett magiskt snölandskap i en film. Jag har också fått komma med i studentföreningen StiL Alpina och nu är jag en av tolv studenter som anordnar skidresor åt studenter. Vi anordnar allt ifrån dagsturer i hemmabacken till längre resor som Kirovsk i Ryssland!